Főoldal > DIÉTA > 6 étel, ami tönkreteheti a fogyókúrád

6 étel, ami tönkreteheti a fogyókúrád

avokádódiétaétkezésfogyásmogyorómüzlizsír
0

Írta:

A látszólag egészséges választás nem mindig a legjobb döntés a fogyókúrában. Az alacsony zsírtartalmú ételek rejtett kalóriacsapdák lehetnek, de más harapnivalók is megtéveszthetnek, miattuk könnyen kisiklik még a legokosabban összerakott étrend is. Íme, egy lista azon ennivalókról, amelyek tönkretehetik a diétát, és mutatunk néhány „hiteles” alternatívát is.

 

Mogyoró

Egy marék mogyoró fantasztikus nass az étkezések között, de nem biztos, hogy könnyen abba tudjuk hagyni a csipegetését. A mogyorónak nagyon magas a zsírtartalma, ami leginkább egyszeresen telítetlen zsírsavat jelent. Viszont, ahogy ez a legtöbb magas zsírtartalmú étellel lenni szokott, ha túl sokat csemegézünk belőlük, nehezebb lesz a kilók leadása. Ragaszkodj az egy maroknyi mennyiséghez, és inkább válassz a mogyoróhoz hasonló falatokat! A brazil dió, a mandula, a dió, és a makadámia dió is jó alternatíva, ellenben a földimogyoró és a kesudió nem lesz oly kegyes a derékbőségedhez.

tonkreteszcikk1.jpg ()

Cukormentes édességek

A cukormentes édességekre igaz a mondás, miszerint „túl szép, hogy igaz legyen”. A cukormentes csokik, kekszek, és egyéb finomságok esetén másból állítják elő az édes ízt, ez pedig azt is maga után vonja, hogy bővelkednek zsírban, vagy pedig jól megpakolják őket mesterséges édesítőszerekkel. Kutatások azt mutatják, hogy amikor a testbe ilyen mesterséges édesítőszereket juttatunk be, hatásukra még több zsír raktározódik el. Jobban jársz, ha természetes cukrot tartalmazó édességekkel leped meg magad alkalmanként, természetesen mértékkel fogyasztva.

Energiaszelet

Sok energiaszelet úgy hirdeti magát, mintha ez lenne az egyetlen megoldás az éhségrohamok ellen. Pedig jó néhányban még mindig rendkívül sok a cukor és a zsír, tehát tulajdonképpen ugyanolyan rosszat teszel vele a testednek, mintha felfalnál egy egész tábla csokit. Mindig nézd meg a címkét, hogy valóban olyan jó-e, mint ahogy ígérik, egyébként meg, ha édesszájú vagy, válts gyümölcsökre, szőlőre, mazsolára, és ezekkel elégítsd ki az édesség utáni vágyakozást.

Gyorséttermi szendvicsek

Szereted, ha valami tocsog a majonézben vagy ketchupben? Nem? Nos, a legtöbb gyorsétterem pedig alaposan megbolondítja az amúgy sem kalóriaszegény szendvicseit ezekkel, így szinte csak és kizárólag üres kalória kerül a szervezetbe. Azt se tudhatod pontosan, mi rejtőzik a szendvicsben, éppen ezért ezek valódi diétacsapdák, amelyek akár 1000 kalóriát is tartalmazhatnak, nagyságtól függően, ami a napi ajánlott kalóriabevitel felét teszi ki, ha épp nem fogyókúrázol. Szükségtelenül magas a sótartalmuk is, ami újabb problémákhoz vezet. Vásárold meg magad az összetevőket, és készítsd el otthon az ebédre szánt szendvicset, így a kalóriák számát is kontrollálhatod.

Müzli

A müzli nagyon „furfangos” ennivaló. Úgy tűnik, mintha a létező legegészségesebb reggeli lenne, ami tele van gyümölccsel és más áldásos összetevőkkel. A benne lévő mogyoró és a többi alkotóelem azonban sok zsírt rejt magában. Akár 500 kalóriára is rúghat egy tál müzli kalóriatartalma. Ha ügyelsz az alakodra, ezt az ízletes reggelit kiválthatod zabkásával is. Szórd meg néhány szem mazsolával, önts rá sovány tejet, így máris fenséges és valóban egészséges reggeliben lesz részed.

tonkreteszcikk2.jpg ()

Avokádó

Nehéz bármi rosszat is mondani erről az ízletes zöldségről, de az igazság az, hogy az avokádóval sem tudunk egykönnyen spórolni a bevitt zsír mennyiségen (ezért is kapta a vajkörte becenevet). Az avokádó csodálatosan táplálja a szervezet, de kb. 30 g zsírt foglal magában, azaz a felét a napi ajánlott mennyiségnek. Való igaz, jelen esetben is egyszeresen telítetlen zsírsavakról van szó, amelyről úgy tartják, csökkenti a koleszterinszintet, de ha a célod a súlyvesztés, csak ritkán vegyél magadhoz avokádót, és inkább válassz kímélő gyümölcsöket, zöldségeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X