Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért az egészséges diétád kimerültté tehet

5 ok, amiért az egészséges diétád kimerültté tehet

diétaegészségfáradtkimerült
0

Írta:

Ki az, aki egész nap tele van lendülettel, és nem kíván magának több energiát a nap folyamán többször is? Az elegendő alvás, a rendszeres testedzés és a hatékony stressz menedzsment egyaránt gondoskodik a szükséges energiáról.

A gyenge közérzetről, az előbbiek hiányán kívül, még az energiavámpír ételek is tehetnek. A szakértők nem győzik hangoztatni, hogy testünk az ételekből nyert energiából és tápanyagokból nyeri az erejét. Amit eszel (ahogy és amikor), az növelheti, de el is vonhatja az energiád.

Túl sok időt töltesz evés nélkül

Amikor kettő vagy annál is több órát töltesz evés nélkül, a vércukorszinted leesik, ez pedig egyértelműen rossz hatással van az energiádra. Az étel látja el a testet glükózzal, amely a véráramban szállítódik. A sejtjeink glükózt használnak, hogy előállítsák az ATP-t, testünk elsődleges energiaszállítóját. Az agyunknak, az izmainknak, sőt minden sejtünknek szüksége van rá. Amikor a vércukorszint leesik, a sejteknek nem áll rendelkezésére feldolgozatlan anyag ATP előállítására. Az összes testműködés elkezd lelassulni, te pedig fáradt, éhes, ingerlékeny leszel, és kevésbé tudsz fókuszálni a dolgokra.

Megoldás: egyél kora reggel és napközben iktass be snackeket!

Kapj be pár falatot 2-4 óránként, hogy egyenletesen tartsd a vércukorszinted. Minden reggel egyél ébredés után egy órán belül, mert ilyenkor a legalacsonyabb a vércukor szintje.

A reggelid fehér kenyérfélét tartalmaz

A legnagyobb energiavámpírok, és ezáltal ellenségeid egyike a cukros reggelik: a palacsinta, a muffin, a péksütik és a fehér kenyérből készült toast. Feloldódnak a bélben, lassítják a cukrok és a zsírok emésztését, elnehezítve a testet.

Megoldás: fogyassz több rostot!

Kezdd a napot oldódó rosttal, legjobb forrásai a zabpehely, az árpa és a különböző csonthéjasok. Akár oldódó, akár oldhatatlan (ide tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek) rostot választasz, az megvéd a vércukorszint hirtelen megemelkedésétől, majd későbbi leesésétől. Válassz olyan müzlit, amely legalább 5 g rostot tartalmaz adagonként, és olyan teljes kiőrlésű kenyeret, amely minimum 2 g-ot szeletenként.

dietad2.jpg ()

Rossz zöldségeket eszel

Nem beszélünk zöldeket, természetesen nem létezik olyan, hogy „rossz” zöldség, de nem mindegyik ad egyformán elegendő energiát.

Megoldás: egyél több brokkolit és kelkáposztát!

A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a karfiol és a kelkáposzta kiváló mitochondria termelők, minél több termelődik, annál jobban dolgoznak az izmaid és kevésbé leszel fáradt.

Kiiktatod az étkezésedből a vörös húst

Leginkább vegetáriánus ételeket eszel? A menstruációd fájdalmas és sokáig tart? Rabja vagy a kávénak, teának? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor valószínűleg több vasra van szükséged, amely erőt és ellenálló képességet ad. Nem vagy egyedül, a 20 és 49 év közötti nők 12%-a szenved vashiányban. Bármilyen egészséges is a diétád, a vashiány miatt mégis kimerültnek érezheted magad.

Megoldás: időnként egyél vasban gazdag marhahúst!

A marhahús a legjobb vasforrás (85 gramm húsban 3 mg vas található), mivel ezt tudja a szervezet leginkább hasznosítani. Növényi táplálékok közül válaszd a babot (5 mg vas egy csészényiben) és a spenótot (3 mg vas fél csészényiben). A nem állati táplálékokból származó vas felszívódását C-vitamin bevitellel (narancslé, bogyós gyümölcsök, paradicsom) segítheted, de kerüld étkezés után egy óráig a kávé és a tea fogyasztását, mivel ezek meggátolják azt. 

Szénhidrátban szegény diétát követsz

A testünk működéséhez elengedhetetlenek a szénhidrátok. Egy kutatás során például a szénhidrátmentes diétán élő hölgyek a memóriát tesztelő feladatokban rosszabbul teljesítettek, mint azon diétázó társaik, akik kevesebb kalóriát ettek, de nem vonták meg maguktól a szénhidrátokat. Amikor pedig az alacsony szénhidrátos csoport újra beiktatta az étrendjébe a szénhidrátot, jelentősen javultak a kognitív képességeik.

Megoldás: üdvözöld a teljes kiőrlésű tésztát és a krumplit az étrendedben!

A szénhidrátok anélkül segítik a zsírégetést, hogy kimerítenék a test izomraktárait energiaszerzés céljából. Az ideális diéta 50-55% szénhidrátból, 20-25% fehérjéből és 25% zsírból áll. A komplex szénhidrátok energiát adnak emésztést közben, míg a fehérje és a zsír lelassítja az emésztést. A megfelelő energiaszintért válaszd a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereket!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X