Főoldal > DIÉTA > Ronda, finom és fogyaszt – mi az?

Ronda, finom és fogyaszt – mi az?

egészségesfogyasztkáposztafélekaralábélilavitaminzöldzöldség
0

Írta:

Bár sokan nem kedvelik ezt a zöldséget, mégis érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert egészséges és finom!

A karalábé nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, elemi rostokat, és az egyik legtökéletesebb zöldség a hűvös napokra.

A karalábé tulajdonképpen káposzta. Azonban míg némelyik káposztafélének a levelét, másiknak a bimbóját, virágát, a karalábénak történetesen a szárát esszük. Bár sokan idegenkednek az ízétől, mégis érdemes fogyasztani, mert szervezetünk meghálálja.

Miért együk?

A karalábé nagy víztartalmú (92%), sovány, minimális zsírt és fehérjét (2%) tartalmazó, csekély energiatartalmú zöldség. 10 dekagrammjában csupán 24 kalória van. Érdekes módon a levelei tulajdonképpen még gazdagabbak tápanyagban, sok vas és karotinoid található bennük. Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Ezen kívül még jelentős magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésedet. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Ha bármilyen légúti- vagy bőrbetegségben szenvedsz, a karalábénál hasznosabb gyógyító eledelt sehol sem találsz.

karalabe2.jpg ()

Hogyan együk?

Hámozva nyersen és főve egyaránt fogyaszthatod. Természetesen nyersen tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot és vitamint, ráadásul elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Persze ha nem vagy annyira oda a karalábé intenzív ízéért, főzés vagy sütés során kicsit tompíthatod különböző fűszerekkel. Főzve készülhet belőle leves vagy főzelék, illetve ha főtten felkockázod, kerülhet salátába is. Remek egytálétel lehet, ha rakott vagy töltött karalábéként tálalod, de ki is ránthatod. A növény levelét semmiképpen se dobd ki! Nyersen összevágva salátákba is teheted, vagy készíthetsz belőle vajas-túrós karalábélevél-krémet. Az interneten rengeteg receptet találsz, de egyedül is kísérletezhetsz vele bátran.

Hogyan válasszunk?

Mint minden zöldséget, a karalábét is érdemes hazai őstermelőktől, a piacon vásárolni. Mindegy, hogy lilát, vagy halványzöldet választasz, a lényeg, hogy próbáld elkerülni, hogy fás zöldség landoljon a bevásárlókosaradban. Ha a karalábé repedezéstől mentes, nedves tapintású, és ujjbeggyel könnyedén be tudod nyomni, akkor valószínűleg friss. Ha azonban mégis kicsit fás karalábét „sikerült” venned, akkor se bánkódj, főzve, vagy sütve ezt már nem fogod érezni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X