Főoldal > DIÉTA > Kenyér helyett edd ezeket!

Kenyér helyett edd ezeket!

diétaétkezésfogyáskenyérkétszersültpuffasztott rizs
0

Írta:

Fogyókúrázol, vagy egész egyszerűen csak odafigyelsz az egészséges táplálkozásra? Akkor bizony a finomított lisztből készült kenyeret száműznöd kell a konyhádból. Na de akkor mit egyél helyette?

A szokások makacs dolgok, és ha te nem tudod az egyes főételeket kenyér nélkül elképzelni, akkor az már nem is fog olyan jólesni. De ha a minőségi kenyérpótlékok közül válogatsz, nem is kell mindent feláldozni a fogyókúra oltárán.

Puffasztott rizs

A fogyókúrázók, gluténérzékenyek és az egészséges étrendet követők egyaránt rendszeres fogyasztói a puffasztott rizsnek. Kiváló kenyérpótlék, és mivel a puffasztás során eredeti méretük többszörösére növekednek, emiatt sokkal könnyebb az emésztésük, de gyorsabb a felszívódásuk is. Glutént nem tartalmaz, viszont viszonylag magas a glikémiás indexe, amit úgy lehet csökkenteni, illetve a felszívódását elnyújtani, ha jó minőségű fehérjével és zöldségekkel együtt fogyasztod.

Puffasztott búza

Szintén jó választás kenyér helyett a puffasztott búza fogyasztása. Ez valamivel kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a pufirizs, ám glutén is van benne. Érdemes ugyanúgy fogyasztanod, mint a puffasztott rizst, ám a legjobb, ha a kettőt váltogatod. Az ebben található glutén ugyanis a fogyókúrázok nagy ellensége, és ha sokat eszel belőle, az megakadályozhatja a súlyvesztést, a hasi hízást, a test elzsírosodását pedig elősegítheti.

56400749 - rice cake, puffed rice on table cloth

Extrudált kenyerek

Az extrudált kenyereket (pl. abonett) ízesített gabonapépből készítik szárítással. 10 dkg-ban mindössze 2 gramm zsír található, viszonylag kevés szénhidrátot, koleszterint és cukrot viszont egyáltalán nem tartalmaz. Magas rosttartalma miatt is érdemes beépítened a fogyókúrádba. Ezt is, mint a puffasztott termékeket fogyaszthatod szendvicsalapként, de tojás, zöldségek, akár gyümölcsök mellé is kiváló kenyérpótló. Mivel rengeteg fajtája van (köztük gluténmentes is), egészen biztosan te is megtalálod a saját szájízedhez leginkább passzolót.

Kétszersültek

Igaz, hogy magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek a kétszersültek, mint az extrudált kenyerek, de a korszerű, egészséges táplálkozás része lehet, ha tudatosan fogyasztod. Kevés zsiradékot és növényi olajat tartalmaznak, emellett magas fehérje- és keményítőtartalommal rendelkeznek. Jóval könnyebben emészthetőek, mint a friss kenyérfélék, ezért a gyomor- és a bélrendszer különböző megbetegedései illetve emésztési problémák esetén is ajánlott a kétszersültek fogyasztása.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X