Főoldal > DIÉTA > Diétagyilkos gyümölcsök – vigyázz velük!

Diétagyilkos gyümölcsök – vigyázz velük!

diétafogyókúragyümölcs
0

Írta:

Tisztázzuk az elején, hogy akár diétázol, akár nem, bármilyen gyümölcs is jobb, mint a semmi! Ezen felül minden gyümölcsnek van valamilyen tápértéke, és még mindig jobbat tesznek a csípődnek, mint egy tábla kókuszos csoki. Szóval gyümölcsöt enni kötelező – ám jól teszed, ha odafigyelsz, milyen gyümit választasz.

 

Ha már választhatsz a gyümölcsösnél a rengeteg finom és egészséges csoda közül, adunk pár tippet, hogy a fogyókúrádnak melyik tesz jobbat.

1. Görögdinnye

A nyári ebédek-vacsorák szinte kötelező kiegészítője a görögdinnye. Te is tudod, hogy nagy része víz, így kevés rostot tartalmaz, ellenben sokkal nagyobb a cukortartalma sok más gyümölcsnél. Nincs okod aggódni a plusz kalóriák miatt? Oké, akkor akár ajánlhatjuk is, mivel tartalmaz káliumot, C-vitamint és rák-megelőző likopint.

gyumi2.jpg ()

Dinnye helyet bogyók

Kicsik, édesek és tele vannak tápanyagokkal. A bogyós gyümölcsök (málna, eper, szeder, áfonya) azon szuperételek egyikei, melyek sokkal kedvezőbb hatással vannak az egészségedre, mint a többi gyümölcs. Kutatások bizonyítják, hogy a bogyós gyümik tele vannak antioxidánsokkal, csak 50-90 kalóriát tartalmaznak csészénként, és 3-4 grammnyi rostot, ami által ugye egyértelműen kiváló fogyókúrás gyümölcsök.

2. Banán

A darabonkénti 100-120 kalórián kívül a banán magasabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint bármely más gyümölcs. Hogy ez mit is jelent? A tested sokkal gyorsabban emészti meg és szívja fel a magas glikémiés indexszel rendelkező ételeket, ingadozóvá téve ezzel a vércukorszinted, és megnövelve az étvágyadat. A kisebb GI-vel rendelkező gyümölcsök megelőzik az éhségérzetet, mivel hosszabban tartó telítettségérzetet keltenek. Viszont ha futás előtt bekapnál valamit, a banánt válaszd.

Banán helyett alma

Egy kisebb alma GI-je csak 28 a banán 78-as számához képest. Tovább tart megemészteni, rengeteg rostot tartalmaz, és egészségmegőrző antioxidánsokkal van tele – mindez csak 65-80 kalóriával párosul. Tudod: minden nap egy alma a doktort távol tartja!

gyumi3.jpg ()

3. Narancs

Valójában semmi gond nincs a naranccsal, sőt maga az antioxidánsok tárháza tele C-vitaminnal – mégis több cukrot és kalóriát tartalmaz, mint a többi citrusféle. És valószínűleg olyan gyümölcslére vágysz, mely kb szódányi kalóriát tartalmaz.

Narancs helyett grapefruit

Na most vissza a glikémiás indexhez:  ugyanis egy ugyanakkora súlyú narancsnak kétszer akkora a glikémiás indexe, mint a grapefruitnak, sőt, ugyanaz a mennyiség grapefruitból csak 45 kalóriát tartalmaz szemben a narancs 62 kalóriájával!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X