Főoldal > DIÉTA > 8 rossz szokás, amitől szabadulj meg

8 rossz szokás, amitől szabadulj meg

étkezésétrendmegoldásszokás
0

Írta:

Most felsoroljuk azt a nyolc leggyakoribb beidegződést, melyen érdemes minél előbb változtatnod.

 

1. Kihagyod a reggelit

Reggel szűkös az idő, és csak egy kávét dobsz be otthon? A reggeli kihagyását hosszútávon igencsak megviselheti az egészségedet. Nem indul be rendesen az anyagcseréd, mely lassabb kalóriaégetést, fáradékonyságot okoz, nem beszélve arról, hogy ebédkor az éhség miatt jó eséllyel teletömöd magad.

Megoldás:

Felkelés után két órán belül fogyassz el egy fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag reggelit. Ez nem is olyan bonyolult. Elég, ha egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre rádobsz egy szelet sajtot, vagy zabpelyhet összekeversz egy kis gyümölccsel.

hibak2.jpg ()

2. Megeszed, amit a gyerek meghagyott

Ha a gyerek a tányéron hagyja az étel felét, szinte senkinek sincs szíve kidobni az otthagyott maradékot, hiszen az pocsékolás, így a vacsora befejeztével még a gyerek maradékát is befaljuk. Lehet, hogy egy alkalommal ez mindössze csak plusz 100 kalóriát jelent, de egy hétre már 700-at, és ebből szép lassan csinos kis zsírpárnák formálódhatnak a derekadon.

Megoldás:

Edd csak a saját vacsorádat. Ha a gyerek csak belepiszkált az ételbe, de a nagy részét meghagyta, tedd el másnapra, jó lesz neki ebédre, ha pedig nem lehet elrakni, akkor a kutya fog neki örülni.


3. Túlzott alkoholfogyasztás

Szeretsz legurítani pár pohár bort lefekvés előtt, mert jó kedvre derít, és elálmosít? Jó, ha tudod, hogy másfél deci bor kb. 120 kalóriát tartalmaz, így máris valóságos kalóriabombát engedsz szabadjára, ha túlzottan a pohár fenekére nézel.

Megoldás:

Korlátozd az alkoholfogyasztásod maximum egy pohárka borra, és inkább keress más, pihentető kikapcsolódást. Például olvass, vagy végy egy kényeztető fürdőt.

4. TV előtt alszol

Egy fárasztó nap után bezuhansz a kanapéra, bekapcsolod a TV-t, és elalszol. Ez bizony súlygyarapodáshoz vezethet, mivel a háttérfény miatt az agyad nem tud rendesen kikapcsolni, csökken annak a hormonnak a termelődése, mely a teltségérzetet biztosítja, így nagyobb az éjszakai nassolás veszélye.

Megoldás:

Legalább 7-8 óra pihentető alvásra van mindenkinek szüksége. Tehát ne légy rest, kapcsold ki a TV-t, menj be a hálószobába, húzd el a függönyt. Ez garantálja, hogy mélyen és pihentetően aludj.

5. Kávé extrákkal

A kávé önmagában még nem tartalmaz kalóriát, de ha hozzáöntesz egy kis zsíros tejet, rá tejszínhabot némi csokisziruppal, máris pár száz kalóriás desszertet fogsz kapni.

Megoldás:

Ha semmiképp nem akarsz lemondani a kávéról, akkor idd magában, vagy egy kis sovány tejjel, édesítővel, így megspórolod a extrák kínálta kalóriákat. Persze néha napján megajándékozhatod magad valamilyen kávékülönlegességgel.

6. Túl gyorsan eszel

Nincs egy felesleges perced, az ételt is menet közben, vagy a gép előtt habzsolod be? Ennek bizony olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint a gyomorsav-túltengés, puffadás és felesleges gázok termelődése. Nem beszélve arról, hogy az agynak legalább 20 perc kell, mire kapcsol, hogy a gyomrod telítve van.

Megoldás:

Bármennyire is lehetetlennek tűnik elsőre, igenis szánj időt az étkezésre. 20 perc nem a világvége. Ne az asztalod felett egyél, és figyelj az ízekre, miközben jól megrágod az ételt.

hibak3.jpg ()

7. Rágod a körmöd

Azonkívül, hogy csúnya, a masszív körömrágással fokozod a gyulladások és fertőzések veszélyét. Nemcsak a körömágyad gyulladhat be, de a fogaidnak is árt, szélsőséges esetben éjszakai fogcsikorgatás is felléphet, mely állkapocs- és fejfájáshoz vezethet, illetve a fogak sérüléséhez, elvesztéséhez.

Megoldás:

Rágás helyett inkább reszeld le az általad feleslegesnek tartott körömrészeket. Ha ez nem megy, használj rossz ízű körömlakkot, így nem fogsz ingert érezni a további rágásra.

8. Állandóan méred magad

Ha a nap folyamán többször is a mérlegre állsz, és szívbajt kapsz, amiért a mutató este pár dekával többet mutat, mint reggel, könnyen a számok csapdájába eshetsz, és folyamatosan az étkezés körül fognak pörögni a gondolataid.

Megoldás:

Hetente maximum egyszer-kétszer vedd elő a mérleget. Így sokkal könnyebben tudod ellenőrizni, hogy valóban felszedtél-e pár kilót, vagy csak a nap folyamán elfogyasztott ételmennyiség súlya csapott be téged.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X