Főoldal > DIÉTA > 6 egészségesnek tűnő étel, amitől óvakodj

6 egészségesnek tűnő étel, amitől óvakodj

diétaenergiaszeletételétkezésjoghurtmüzliturmix
0

Írta:

Bár ezek az ételek egészségesnek tűnnek, mégsem azok, jobban jársz, ha inkább nem eszed meg őket!

1. Energiaszelet

Általában fehérjét és rostot tartalmaznak – tápanyagokat, melyek segítenek, hogy a csúcson érezd magad – de tele vannak kalóriával. Persze az nem probléma, ha néha-néha megeszel egyet belőlük, de többségünk nasiként fogyasztja, gondolván, hogy így kalóriát spórol. Ilyen alapon egy Snickers-t is elfogyaszthatsz, az csak 280 kalória, ahogy ezek a finomságok is.

Tipp: Ha mindenáron szeretnél vacsi után elfogyasztani valami kis nyalánkságot, akkor keress alacsony kalóriatartalmú, körülbelül 5 grammnyi fehérjét tartalmazó szeletet.

2. Müzli

A müzlit egészségesnek tartják, és valóban van olyan, amelyik az is. De csak azért, mert müzli, nem mindegyik az: gyakran sok bennük a zsír, cukor és kalória. Arról nem is beszélve, hogy érdemes a címkén elolvasni az ajánlott fogyasztandó mennyiséget is, nem csak úgy beleborogatni a tányérba ész nélkül. Gyakran a “light”-nak árult típusok a legegészségtelenebbek.

Tipp: Csillapítsd az éhségedet egy pohár joghurttal, vagy gyümölccsel. Kevesebb kalóriát tartalmaznak.

etelek2.jpg ()

3. Saláták

Itt lehet a legnagyobbat “bukni”. Némelyik saláta több kalóriát tartalmaz, mint egy sajtburger. Figyelni kell az összetevőkre (pl. olajos magvak, zsíros sajtok) és persze az öntetekre. Utóbbit érdemes kihagyni, vagy csak módjával használni.

Tipp: Mielőtt választanál salátát, győződj meg a benne lévő összetevőkről és a dresszingről is. Ha nincs feltüntetve, kérdezz rá ott, ahol veszed.

4. Gyümölcsturmix

A gyümölcsturmixok gyakran azt a látszatot keltik, hogy egészségesek – de tanulmányok rámutattak, hogy ital formájában kevésbé azok, mint a gyümölcsök eredeti állapotukban. Leginkább azért, mert cukrot, tejszínt, zsíros joghurtot adnak hozzájuk, amitől a kalória is megugrik bennük.

Tipp: Fogyassz 100% gyümölcsből készült juice-okat, a legjobb, ha előtted facsarják ki például a narancsot. Ha sűrűbb turmixra vágysz, keverj hozzá sovány joghurtot!

5. Joghurtok

A kalcium pótlására a legjobb, persze nem mindegy, melyiket fogyasztod. Néhány termék meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz például telített zsírokat. A gyümölcsjoghurtoknál jobb, ha tudod, hogy többnyire dzsemből készülnek (ami annyit jelent, hogy tele vannak cukorral). Ha mégis beleteszik magát a gyümölcsöt, még egy kis cukrot is adnak hozzá, ami megint csak nem egészséges.

Tipp: Válassz olyan terméket, amelyben nincs hozzáadott cukor és valódi gyümölcsdarabokkal készül. Ha ilyet nem találsz, vásárolj natúr joghurtot és tegyél bele gyümölcsöt te magad. Így biztosan nem kerül bele cukor, csak annyi, amennyi a gyümölcsben van. Ráadásul sokkal finomabb.

6. Sushi

Az apró kis tekercsek könnyen megtéveszthetnek: többségükben van olyan összetevő – mint például a majonéz, vagy valamilyen speciális szósz – ami bővelkedik kalóriában. Érdemes olyat választani, amiben a zöldséges összetevők és a hal játsszák a főszerepet és nem a mártás.

Tipp: A vegetáriánus tekercs uborkát, répát és avokádót tartalmaz, ez mindössze 350 kalória és 6-7 grammnyi zsírt jelent és tele van telítetlen zsírsavval.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X