Főoldal > DIÉTA > Javítsd az emésztésed könnyedén, természetesen!

Javítsd az emésztésed könnyedén, természetesen!

anyagcserediétaételétkezésfogyásmetabolizmustáplálkozás
0

Írta:

Hozd helyre, amilyen gyorsan csak lehet! Mindig az a legjobb, ha kikéred az orvosod véleményét, de emellett tudsz természetes módszerekkel is harcolni az egészséges emésztőrendszerért.

 

1. Egyél glutaminban gazdag ételeket!

Az egyik leghatékonyabb az emésztés javítására a glutamin. Ez ugyanis segíti a gyulladások megszüntetését és helyrehozza a belek falát. Próbálj olyan ételeket fogyasztani, melyek glutaminban gazdagok, mint például a spenót, tojás, hal, hús, cékla, petrezselyem, hüvelyesek! A friss zöldséglé is remek választás.

2. Fokozd a vízbevitelt!

A dehidratáltság nagyon sok problémát okoz a szervezetben, ezek közül csak egy a rossz emésztés. Bizonyára tudod, hogy a megfelelő az lenne, ha legalább 8 pohár vizet innál minden nap. Azt gondolod, iszol eleget? Figyeld a napi vízbeviteled, hogy rájöjj, mennyi folyadékra van szükséged! Fontos, hogy egész nap maradj hidratált! Azok az emberek, akik nem isznak eleget, nagyon súlyos emésztési zavarokról számolnak be. Ha nem szereted a sima víz ízét, csavarj bele citromot vagy valamilyen gyümölcsöt! Nemcsak az emésztésed lesz megfelelő, de az energiaszinted is látványosan emelkedni fog.

3. Egyél teljes ételeket!

Az életvitelünk manapság megakadályozza, hogy teljes ételeket együnk. Azonban a gyorskaják és feldolgozott ételek lassan megölik az egészséged, legelőször pedig az emésztőrendszered. Különösen akkor, ha olyat eszel, aminek magas a só-, cukor-, mesterséges aroma-, vagy feldolgozott olajtartalma. A több egészséges étel az általános egészségi állapotodon is javít. Az egészséges nem azt jelenti, hogy más vagy drága. És az elfoglaltság csupán egy kifogás, hogy egészségtelen ételeket együnk az egészségesek helyett.

4. Maradj távol minden diéta trendtől!

Manapság nagyon sok nő próbálgat mindenféle trendi diétát. Ezeket minél gyorsabban felejtsd el, ha bármilyen emésztési zavarod van! Először is azért, mert ezek a diéták nem többek, mint egyszerű trendek, nem segítik a fogyást vagy az emésztésed gyorsítását. Másodszor pedig azért, mert csökkentik az energiaszinted és össze vissza fogsz enni. Ha teljes ételeket fogyasztasz, a súlyod kontroll alatt tarthatod és az emésztőrendszered is helyre jön.

emesztes2.jpg ()

5. Tartsd a májad egészségesen!

Amikor a májad eredményesen dolgozik, az emésztőrendszer boldog, ez az oka, hogy miért fontos egészségesen tartani a májad. Próbálj olyan ételeket fogyasztani, melyek jót tesznek a májadnak, például pitypang, sárgarépa, leveles zöldségek, cékla. Ne feledd az olyan rossz szokások felszámolását, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás.

6. Ésszerűen táplálkozz!

Rengeteg előnye van az ésszerű táplálkozásnak. Amikor többet eszel a kelleténél, az emésztőrendszered kitágul, felpuffad. Tanuld meg, hogyan kell lassan és jól enni, hallgatva a tested jelzéseire. Igyál egy pohár vizet, ha étkezés előtt vagy után éhesnek érzed magad! Figyeld meg, hogy érzed magad étkezés közben, mire van szüksége az emésztésednek! Hiába eszel teljes ételeket és iszol elegendő vizet, ha nem ésszerűen táplálkozol, nem teszel jót.

7. Adj fermentált ételeket az étrendedhez!

A fermentált ételek talán a legújabb szuperkaják 2015-ben. A jó baktériumban gazdag ételek segítik az emésztésed. Persze nem kell egész nap ilyen ételeket enned. A mértéktartás szintén fontos. Egy gyümölcsökkel gazdagított kefir remek nasi az étkezések közötti időben.

8. Kerüld a stresszt, aludj jól!

A stressz nagyon sok emésztési panasznak lehet okozója, emellett még álmatlansághoz is vezethet. Ahhoz, hogy az emésztésed rendbe hozd, győződj meg róla, hogy nem vagy stresszes, és aludj eleget, legalább 7 órát egy éjszaka!

Az egészséges emésztés nagyon fontos az egészséges szívhez. Ne hagyd ki a reggelit, egyél egészséges ételeket, kerüld a stresszt, táplálkozz ésszerűen, hogy megmenekülj a gyomorpanaszoktól.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X