Főoldal > DIÉTA > Így egyél, hogy jobban menjen az edzés

Így egyél, hogy jobban menjen az edzés

diétaétkezésfogyásmozgássporttáplálkozás
0

Írta:

Az, hogy mit eszel előtte és utána, nagyban befolyásolhatja az edzéseid hatékonyságát. Ismerd meg a legfontosabb összetevőket, melyek a hatékony és kemény edzéshez vezetnek.

A személyi edzők szerint a jó étkezés nagyon fontos ahhoz, hogy jól menjen az edzés. Ha a céljaid szerényebbek, akkor az étkezést is ehhez igazítsd, ám ha nagy céljaid vannak, és komoly eredményeket szeretnél elérni, még nagyobb szerephez jut az egészséges, tudatos táplálkozás.
Ha ezeket az ételeket fogyasztod, biztos lehetsz abban, hogy jót teszel a testeddel, és hatékonyabb lehetsz az edzések során is.

1. Csirkemell

Sajnos a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő fehérjét, pedig a fehérje és az aminosavak segítik a kötőszövetek és izmok építését. A szakértők a sovány húsokat, például grillezett csirkemellet, túrót vagy görög joghurtot ajánlják.

2. Kávé

A koffein fokozza az atletikus képességeid, mivel az idegrendszerre hat, ami gyorsabbá teszi az izomzatot. Ha edzés előtt 30-60 perccel elfogyasztasz egy csésze kávét, sokkal jobban fogod magad érezni közben, sokkal gyorsabb és erősebb leszel. De vigyázz, a túl sok kávé negatív hatásokat eredményezhet.

3. Banán

Sokan nem esznek edzés után, mert nem akartnak extra kalóriákat bevinni a szervezetükbe, de ez hatalmas hiba. Edzés után a szervezet rendkívül hatékonyan tudja felhasználni a bevitt kalóriákat, míg ha nem eszel semmit, később sokkal éhesebb leszel, és sokkal többet fogsz enni. A banán nagyon jó, hiszen egy gyorsan felszívódó energia- és vitaminforrás.

4. Gyömbér és fokhagyma

A friss fűszernövények, amilyen a fokhagyma és a gyömbér, elengedhetetlen gyulladáscsökkentők, segítenek a szervezet helyreállításában a megerőltető edzést követően. A gyömbér fokozza az immunrendszer működését, ellazítja az izmokat, csökkenti az izomfáradtságot. A fokhagyma szintén fokozza az immunrendszer hatékonyságát, de ezen felül a szív megterheltségét is csökkenti egy-egy keményebb edzés során.

5. Cékla

Ha sokat edzel, egyél céklát. A kutatások még folynak ugyan, a tudósok szerint az olyan nitrátban gazdag zöldségek, amilyen a cékla is, teljesítményfokozó hatásúak, mert javítja a keringést. Egy répa-cékla smoothie igazán jó választás az edzés előtt pár órával, de vigyázat, a túl sok ital könnyen gyomorpanaszokhoz vezethet.

43338466 - glass of refreshing green smothie served with green apple, baby spinach leaves, soya sprouts and an egg yolk

6. Smoothie

Igazán ízletes és könnyű módja annak, hogy minél több edzésfokozó összetevőt vihess be egyszerre. A smoothie-ba bármit rakhatsz, amit a képzeleted megenged. Fontos, hogy az edzés előtti és utáni finomságban is legyen fehérje, de ezen kívül ananász (gyulladáscsökkentő), bogyós gyümölcsök (antioxidánsok), banán (természetes cukor, energiaforrás) és spenót (antioxidáns) nyugodtan kerülhet bele.

7. Omega-3

Ne félj a zsíroktól, az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni az izomfáradtságot és az edzés utáni gyulladások kialakulását. A hideg vízi halak, például a pisztráng és lazac kiváló forrásai az értékes zsírnak. Az ilyen halak ezen felül képesek fokozni az anyagcserét és csökkenteni a magas koleszterinszintet.

8. Zabkása

Ez a lassú felszívódású szénhidrát remek edzés előtti és utáni étel is lehet. Rendkívül egyszerű elkészíteni, hosszútávon lát el energiával, teltségérzetet biztosít. Fogyaszd a zabkásád fehérjeporral és fahéjjal, de legalább 1 órával az edzés előtt!

9. Probiotikumok

A probiotikumban gazdag ételek nagyban hozzájárulnak az általános egészségedhez, hosszú távon pedig javítja a teljesítményed. Az olyan erjesztett ételek, amilyen a joghurt, káposzta és kombucha, hasznos baktériumokkal látják el az emésztőrendszert, melyek segítik a bevitt táplálék lebontását.

10. Édesburgonya

Ne száműzd a szénhidrátokat az étrendedből, mert a szervezetednek szüksége van rá. Ha összetett szénhidrátokat fogyasztasz edzés előtt 2-3 órával, jobb eredményt és több energiát nyersz. Az édesburgonyában rengeteg vitamin és gyulladáscsökkentő vegyület van, melyek a vércukorszint szabályozására is képesek. Az olívaolajjal sült édesburgonya energiát, vitaminokat és gasztronómiai előnyöket ad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X