Főoldal > DIÉTA > Ezért kívánod folyton az édes ízt

Ezért kívánod folyton az édes ízt

cukorcukoréhségdiétaédesség
0

Írta:

Egész egyszerűen nem tudsz megálljt parancsolni az édességek iránti vágyadnak? Főétkezések között és után menetrendszerűen eszel csokit, sütit, egyéb édességeket? Tudd meg, mi ennek az édességvágynak az oka, hogy megszabadulhass tőle!

Magnéziumhiányod van

Ha eszeveszett módon kívánod az édességeket, legfőképpen a csokoládét, meglehet, hogy egész egyszerűen csak magnéziumhiányban szenved szervezeted. A lakosság döntő többsége ugyanis kevesebb magnéziumot visz be, mint amennyire szüksége lenne. Pedig sok fontos jótékony hatása van: erősíti a csontokat, gyulladás- és stresszcsökkentő hatása is van. Egy-két kocka jó minőségű fekete csoki jó szolgálatot tehet, de a spenótban, kelkáposztában és olajos magvakban is sok magnézium található.

Krómhiányod van

A króm segít a szervezet inzulinszintjét egyensúlyban tartani. A cukoréhséget úgy tudod kontrollálni, ha krómban gazdag ételeket eszel: a belsőségekben (májban, vesében), húsokban, sárgarépában, brokkoliban, spárgában, tojásban rengeteg található meg ebből a fontos ásványi anyagból. Ha többet eszel ezekből az ételekből, az édesség utáni vágyódásod is csökkenni fog.

Leesett a vércukorszinted

Ha mindennapi étrended szerves részét képezik a finomított szénhidrátból készült ételek, egészen biztosan tapasztaltad már, hogy a gyors jóllakottság-érzetet nem sokkal később egy stagnáló szakasz követ. Ilyenkor elálmosodsz, az energiád elhagy, és legszívesebben aludnál. Ez a finomított lisztből készült ételek hatása: először megdobja a vércukrodat, majd az hirtelen zuhanásba kezd. Ilyenkor kívánja a szervezet az édességet, hogy valamivel kompenzáljon. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha kerülöd ezeket az ételeket, és odafigyelsz az egészséges, rendszeres, tápanyagban gazdag étkezésre.

Jutalmazod magad

Az édességek a magyar tradíciókban egyfajta jutalmazásként terjedtek el. Gondolj csak bele, mivel ösztökéli az anyuka gyermekét főétkezés közben: ha megeszi a főzeléket, megkapja a csokipudingját is. Ezek a szokások annyira belénk ivódnak, hogy felnőttként is megmaradnak. Pedig tudjuk jól, hogy az édességeknek túl nagy vitamin- és tápanyagtartalma nincs, egész egyszerűen csak nagyon finomak. Persze nem kell megvonnod magadtól a desszerteket, de válassz inkább egészséges alternatívákat.

Ilyen az ízlésed

Amíg sokak napi bevásárlólistáján szerepel a csokoládé és a csokis keksz, addig mások soha nem vásárolnak édességeket. Ez egész egyszerűen ízlés dolga. Vannak, akik édesszájúak, és vannak, akik mindenféle vágyódás nélkül elvannak nélküle. Persze a környezet, és a családból hozott minták is sokat számítanak, de ez valamilyen szinten genetikailag is kódolva van belénk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X