Főoldal > DIÉTA > Égess zsírt mályvával!

Égess zsírt mályvával!

diétaétkezésfogyásmályvatáplálkozásteazsírzsírégetés
0

Írta:

Ha a mályva szóról eddig a cukor jutott az eszedbe, akkor valamit rosszul csináltál. Természetesen létezik a mályvacukor, de elhiheted, hogy annak nincs köze ahhoz a mályvacserjének, aminek egyik legkiválóbb tulajdonsága a zsírégetés.

 

A mályva nem csak egy szép, mutatós virág, hanem egy hasznos gyógynövény is. A mályvafélék családjába legalább 25 lágy szárú növényfaj tartozik. Fajtái közül sokat termesztenek kertekben, de vannak, amelyeket zöldségként is lehet fogyasztani. Népiesen csúszókának vagy papsajtnak is nevezik.

Az összes mályvára igaz, hogy kis mennyiségben tartalmaz cseranyagot, nagyobb mennyiségben pedig flavonoid-szulfátokat. A virágja delfinin, malvidin és antocián-tartalmú. A leveiből készült főzet gyógyírt jelent székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként is használható. Teája hashajtó hatású. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású.

malyva2.jpg ()

Egészségvédő hatásait tekintve az erdei mályva a jobb, ám ha a fogyás a cél, akkor a fodros mályvát keresd. Ez utóbbi antioxidánsai révén immunrendszeredet is erősíti, nyugtató hatásának köszönhetően pedig könnyebben vészelheted át a fogyókúra okozta rázósabb időszakot. A fodros mályvából készült tea különleges hatóanyagai felgyorsítják szervezeted anyagcsere-folyamatait, biztosítják a megfelelő emésztést és segítik a tápanyagok felszívódását. A fodros mályva teája anyagcsere-fokozó hatásának köszönhetően nemcsak a felesleges kalóriáktól szabadul meg gyorsabban szervezeted, de a felgyülemlett méreganyagokat is könnyedén eltávolíthatod. Ehhez elég napi egy csésze tea elfogyasztása.

Tea-tipp
Forralj fel 3-4 deci vizet, majd öntsd rá egy teáskanálnyi szárított mályvalevélre. A főzetet hagyd állni 5-8 percen keresztül, lefedve, majd szűrd le, és hagyd kihűlni. A legjobb, ha este, vacsora után kortyolod el. A mályvatea kúra viszont ne tartson tovább 20 napnál. Ez idő alatt próbálj meg minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hogy a kúra hatása még látványosabb és hasznosabb legyen. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X