Főoldal > DIÉTA > Beszéljünk zöldeket! A zöld zöldségek csodái

Beszéljünk zöldeket! A zöld zöldségek csodái

egészségklorofillzöldzöldség
0

Írta:

Egyél minél több zöld zöldségfélét, megmutatjuk, melyek a legjobbak!

Szépség és vitalitás

Tudtad, hogy a zöldségek kevesebb, mint 50 kalóriát tartalmaznak? Ezért ajánlunk neked többek között mi is annyi fantasztikus salireceptet, hiszen a zöldségek a fogyókúrázók legjobb barátai. Ezen kívül napi hét adag zöldség elfogyasztása hatalmas mértékben csökkenti a bármilyen okból bekövetkező megbetegedés vagy halálozás kockázatát is, ami azért nem utolsó szempont. Ez azért van így, mert a zöldségek dugig vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal, de a zöld színűek más miatt is különlegesek: azért, mert nagy mennyiségben tartalmazzák a klorofill nevű anyagot, amit a tudomány „folyékony napenergia” néven is emleget. A klorofill kiemelkedően oxigéndús összetevő, ami segít megelőzni a rák számos fajtáját, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is hatásos.

A régi kedvencek

De nézzük csak, pontosan milyen zöldségekről is beszélünk! Itt vannak mindjárt a nagy klasszikusok, amik valószínűleg mindannyiunk konyhájában megtalálhatóak, de néha nem árt, ha emlékeztetjük magunkat, milyen csodaszereket rejtegetünk. Ilyen például a brokkoli, ami az egyik legremekebb rostforrás, de gazdag antioxidánsokban és vitaminokban is, valamint béltisztító és vírusölő hatású. A káposzta csökkenti a koleszterinszintet, méregtelenítő hatású, és szintén számos vitamint tartalmaz, míg a híres spenót magas vastartalmú, szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a csontokat. A csalán szintén a méregtelenítésben lehet a társunk, ezen kívül pedig gyulladáscsökkentő, és rengeteg C-vitamint és vasat tartalmaz. A spárga a veseműködés serkentésében játszik szerepet, valamint jelentős foszfor-, kálium-, folsav- és C-vitamin forrás.

green2.jpg ()

Az új csapat

A felsoroltakon kívül vannak kevésbé ismert, de annál hatékonyabb zöldségek is – ideje, hogy te is bespájzolj belőlük! A spirulina alga például, bármilyen furcsának is hangzik elsőre, rendkívül egészséges, mert azon túl, hogy fehérjében gazdag, öregedésgátló és csökkenti a beteg sejtek burjánzását, még a veséknek is védelmet nyújt a gyógyszerek bomlástermékei ellen. A búzafűléről már biztosan hallottál, és mi is csak dicsőíteni tudjuk: legalább 70%-ban klorofillt tartalmaz, valamint rengeteg egyéb vitamin is található benne. De választhatod a vízitormát is, ami megakadályozza a bél- és veseproblémákat, méregtelenítő, salaktalanító és vértisztító, valamint a vesekövek kialakulása is megelőzhető a segítségével (és persze vitaminokban és antioxidánsokban gazdag). A pitypang vagy gyermekláncfű pedig jótékonyan hat a máj és az emésztőrendszer működésére, de eredményesen kezelhetsz vele ízületi problémákat, a vese és az epehólyag megbetegedéseit, lázat, hasmenést és szívritmuszavart is. Mindkét utóbbi növényt elkészítheted levesnek, salátának vagy főzeléknek, a gyermekláncfűből pedig tea, méz, sőt pálinka is nyerhető.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X