Főoldal > DIÉTA > Alma és spenót – egy furcsa kombó az egészséges szívért

Alma és spenót – egy furcsa kombó az egészséges szívért

almaegészségspenótszívvér
0

Írta:

Mindkettő nagyon egészséges külön-külön is, de most kombináld őket a még tutibb hatásért!

Varázslatos összetevők

Napi egy alma a doktort távol tartja – a mondás még mindig igaz, és még inkább, ha az alma mellé egy adag spenótot is fogyasztasz, állítja a University of Western Australia kutatóbrigádja. És hogy miért van ez így? Azért, mert az alma és a spenót összetevőiből nem más jön létre, mint nitrit-oxid, egy olyan anyag, ami talán a legnagyobb mértékben járul hozzá a kardiovaszkuláris és mentális egészséghez.

 

Egy kis kémia

A flavonidokban gazdag alma és a nitrátokkal tömött spenót együtt képesek arra, hogy a nitrit-oxid szintjének emelésével felgyorsítsák a véráramlást és frissítsék a vért, ami pedig azért fontos, mert a kardiovaszkuláris rendellenességek és az agy patológiai kondícióinak problémái esetén egy dolog szinte mindig felfedezhető a pácienseknél, ez pedig nem más, mint az NO-szint megbillent egyensúlya. Ez az oka annak is, hogy a szívrendellenességekkel és mentális gondokkal küzdő betegeknek gyakran ajánlanak gyümölcs- és zöldségdiétát, hogy a nitrit-oxid szintje újra kielégítő legyen a szervezetükben. A szakértők a kísérletek során harminc nőt és férfit vetettek alá a spenót-alma diétának, és az eredmény kiugró volt: mindenkinél egységesen megfigyelték a az NO-szint drasztikus növekedését a vérplazmában, valamint a vizeletben is egyértelműen kimutatható volt a nélkülözhetetlen összetevő markánsabb jelenléte.

spenot2.jpg ()

Egy recept, amit a szíved is szeretni fog

Bármilyen különösen hangzik is, a spenót-alma kombóból remek salit készíthetsz néhány csepp citromlé vagy gyümölcsecet segítségével, de hogy más ötletet is adjunk, íme egy szuper recept, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és nem mellesleg isteni finom is.

Almás-spenótos csirkemell

Hozzávalók: 3 feldarabolt csirkemellfilé, 1 fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 alma, 3 marék spenót, 2 evőkanál almaecet, olívaolaj, fűszerek.

Elkészítés: A kockákra vágott csirkemellet megszórjuk a fűszerekkel, aztán az olívaolajon fehérre pirítjuk, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben összedolgozzuk a meghámozott és kockára vágott almát, a fokhagymát, a mustárt és az ecetet, az egészet felforraljuk, majd még nagyjából 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a spenótot is, és további 2-3 percig főzzük, végül belekeverjük a csirkemell-kockákat, és salátával vagy barna rizzsel, melegen tálaljuk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X