Főoldal > DIÉTA > 9 étel, ami tömve van cukorral

9 étel, ami tömve van cukorral

cukorételfogyáshízásszénhidrtáttáplálkozás
0

Írta:

Próbálod kerülni a cukrozott ételeket? Meg fogsz lepődni, hogy az alábbi 9 étel tele van cukorral, pedig nem is gondolnád.

1. Granola

A granola reneszánszát éli reggeliként. Az áruházakban kapható granola azonban sok esetben hozzáadott cukorral készül,  ¾ csészében akár 10 gramm cukor is lehet, ami 2 teáskanálnak felel meg. A márka fényében ugyan változhat a cukortartalom, a legjobb, ha olyat keresel, amiben semmilyen hozzáadott cukor, szirup vagy méz nincs.

2. Gyümölcslé

Még ha a gyümölcslevek tiszták, és hozzáadott cukrot nem is tartalmaznak, a gyümölcscukor szintje nagyon magas bennük. Persze ezek jó cukrok, de sokkal koncentráltabbak, mint ahogy a gyümölcsben természetesen előfordulnak. Éppen ezért mértékkel fogyaszd ezeket az italokat, és mindig ellenőrizd, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak.

3. Üveges spagetti szósz

Az üveges szószok segítenek időt spórolni főzésnél, de nagyon sokszor hozzáadott cukrot tartalmaznak. A legjobb, ha natúr paradicsomszószt választod, amiben csak paradicsom és só van, így megkíméled magad az extra szénhidráttól, és még a fűszerezésben is teljesen szabad kezet kapsz.

4. Aszalt, szárított gyümölcsök

Persze, az aszalt gyümölcs finom és egészséges nassolnivaló, de csak mértékkel fogyasztva. Az ilyen aszalványokban magasabb a cukortartalom, mint gondolnád. Negyed csésze mazsolában például 130 kalória és 31 gramm szénhidrát van.

5. Gyümölcsjoghurt

Lehet, hogy meglep, de az egészségesként definiált gyümölcsös joghurtokba gyakran kerül némi plusz cukor a gyártók által. Egyetlen kis pohárkában 110 kalória és 20 gramm szénhidrát is lehet. Persze ez a 20 gramm nem tűnik soknak, de ha megnézzük, hogy az ugyanekkora, natúr változatban csupán 5 gramm szénhidrát van, máris soknak érezzük azt a négyszeresét.

6. Teriyaki szósz

Párolt zöldség, csirke hús bevonva némi teriyaki szósszal. Jól hangzik, nem? Ami a problémát okozhatja, az a magas cukor- és nátriumtartalom. Három evőkanál szósz 1,2 mg nátriumot tesz ki, ami a napi ajánlott mennyiség fele, és körülbelül 17 gramm szénhidrátot viszel be nagyrészt cukorból.

35292993 - coconut coffee chocolate smoothie

7. Vaníliás szójatej

A sima szójatej és a vaníliás szójatej ugyanúgy néz ki, a különbség azonban jelentős. A vaníliás változat általában sokkal édesebb, ami a legtöbb esetben a hozzáadott cukornak köszönhető. A legfontosabb, hogy mindig légy figyelmes és körültekintő, az összetevőket mindig alaposan olvasd el.

8. Smoothie

Finom, tele van gyümölccsel, zöldséggel, vitaminnal…és cukorral. Különösen abban az esetben, ha előrecsomagolt terméket választasz. Ha étteremben, kávézóban vásárolsz ilyesmit, ne félj megkérdezni, hogy tesznek-e cukrot a gyümölcsös finomságba és nyugodtan kérd nélküle.

9. Salátaöntet

Diétázol és ezért salátát választasz? Egy ránézésre ecetes, előre csomagolt öntettel nyakon öntve a saláta máris rengeteg extra kalóriát tartalmaz. Egy evőkanál a finom öntetből 4 gramm cukrot tartalmaz. A legjobb, ha a salátádra csak egy kis ecetet vagy olíva olajat teszel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X