Főoldal > DIÉTA > 8 tipp, hogyan vásárolj egészségesebben

8 tipp, hogyan vásárolj egészségesebben

bevásárlásegészséggyümölcstáplálkozás
0

Írta:

A szuper- és hipermarketek rengetegében könnyen elveszítjük a kontrollt, és a nagy árudömpingben nem is érzékeljük, hogy mennyire vagyunk egészségtudatosak. Ne barangolj céltalanul a sorok között, az alábbi útmutató segítségével töltsd meg a bevásárlókocsit!

Készíts bevásárlólistát!

Mielőtt elindulsz vásárolni, írd fel otthon, hogy pontosan mire van szükséged. Egyáltalán nem azért tanácsoljuk, mert azt gondoljuk, feledékeny vagy. A kutatók ugyanis bebizonyították, hogy az érzékek és az ár ellenállhatatlanul irányít minket a döntésben, amikor élelmiszert vásárolunk. Hétvégi bevásárlásnál jó ötlet előre megtervezni a menüt, illetve ne felejtsd le a listáról az olyan alapvető dolgokat sem, mint a joghurt, az alma, a zabpehely vagy épp a gyümölcslé. Ez segít, hogy egyensúlyban tartsd a diétád, és a boltban ért hatások helyett az egészségre fókuszálj.

Ne felejtsd a régi kedvenceket!

Imádjuk a szuperélelmiszereket, mint a fekete áfonya és a spenót, de ne feledkezz meg a kevésbé divatos zöldségekről és gyümölcsökről sem. Tegyél a kosaradba almát és répát is, és a reggeli narancslevet se mellőzd. Pénztárcabarátok, nagyszerű vitamin- és ásványi anyag-források, és remek egészséges nassok.

Töltsd fel a kosarat színekkel!

Ez a kulcsa az egészséges táplálkozásnak, különösen, ha zöldségről és gyümölcsről van szó. A különböző színű zöldségek és gyümölcsök különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, így válhat az egész tested egészségessé. Nem véletlenül egyre népszerűbbek a multivitamin levek, hiszen ezek valóságos vitaminbombák.

groceries2.jpg ()

Számolj le a megszokottal!

A legtöbben nem vagyunk túl vállalkozó szelleműek vásárláskor. Ez hatványozottan igaz, ha a halpulthoz érünk. Kb. 21.000 fajta hal és tengeri herkentyű létezik, amelyből nagyjából 100 hazánkban is elérhető. Gyümölcslevekből se ragadj le a megszokottnál, keresd az újfajta ízeket! Változtass a szokásos bevásárlólistádon, hogy ne und meg az egészséges ételeket, az egészségtelen áruk sorába pedig be se kanyarodj!

Alakítsd át a fagyasztód!

Tudjuk, hogy nem mindig egyszerű, elérhető és megfizethető friss árut venni. A halak jól fagyaszthatók, így mindig tarts otthon, arra az esetre, ha nem lenne időd bevásárolni. Mindig legyen a fagyasztóban többféle zöldségkeverék is, hogy bármikor összeüthess egy egészséges ételt. Meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad, mint amikor a gyorsétterem házhozszállításának számát tárcsázod.

Vegyítsd a konzerveket!

A konzerv hal az egyik legfontosabb dolog, aminek mindig lennie kell a konyhaszekrényedben. Egy finom halas salátánál nincs is egyszerűbb és finomabb vacsora.  Ne ragadj le a tonhalnál, a lazac, a szardínia és a makréla is remek omega-3 forrás.

Keresd a sovány húsokat!

Ha a húspult felé kanyarodsz, fókuszálj a sovány fehérjékre, és a mennyiségre is ügyelj: 100-140 gramm bőven elég egy személy részére. Ne feledd, hogy a darált húsok több mint 28% zsírt tartalmaznak. A megszokott darált húsos bolognai szósz helyett adj egészséges összetevőket az ételhez, minél több friss zöldséget és hüvelyest. A bab ugyanis szintén remek fehérjeforrás.

Igyál gyümölcslevet reggeli előtt!

Ha te is a későn reggelizők táborába tartozol, akkor ébredés után egy pohár gyümölcslé nagyszerű módja annak, hogy ne üres gyomorral indulj el otthonról, és kipipálhass egyet a napi ötszöri étkezésből. Ez azért is hasznos, mert a gyümölcslevekben található C-vitamin segít, hogy a szervezeted fel tudja dolgozni a vasat a reggeli müzliből. A müzli egészséges választás, keress olyat, aminek egy adagja legalább 3 gramm rostot tartalmaz. De ne felejtsd el a dzsúszodat meginni előtte, hisz mindenünk a gyümölcs.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X