Főoldal > DIÉTA > 5 hasznos tulajdonság, amit nem tudtál a durumtésztáról

5 hasznos tulajdonság, amit nem tudtál a durumtésztáról

diétadurumtésztaétkezésfogyásgabonaféleszénhidráttáplálkozástésztatojás
0

Írta:

Tésztakedvelőknek ideális választás a durumtészta. Hogy miért? Mert kalóriatartalma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos társaié. Vitaminokat és fehérjéket tartalmaz, magas rosttartalmának köszönhetően pedig gyorsan kiürül a szervezetből. És még 5 hasznos tulajdonságát is megismerheted.

 

1. Nem hizlal

A durumtésztára ez a megállapítás különösen igaz. Tojás felhasználása nélkül, durumlisztből készül. Az igazi olasz tészták általában két fő alapanyagból állnak: durumlisztből és vízből. A benne található keményítő viszonylag lassan bomlik le, így az nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, cukorbetegek is nyugodtan – persze mértéket tartva – fogyaszthatják. A glikémiás indexe is kisebb a durumtésztáknak. Ízét tekintve szinte fel sem fedezhető a különbség a hagyományos tésztákhoz képest.

2. Egészséges étel

A tészta egészséges, összetett szénhidrátokból álló étel. A táplálkozási szakértők ajánlása szerint a jól kiegyensúlyozott diéta: 55 százalék szénhidrátot, kevesebb mint 30 százalék zsírt és 15 százalék proteint tartalmaz. A szénhidrátoknak döntő szerepük van az izomnövekedésben, izomzatunk felépítésében, ezen kívül a testet energiával látja el – a tészta egy nagyszerű összetett szénhidrátféle, ezért nélkülözhetetlen a táplálkozás során.

3. Teltségérzetet ad

A tésztát sokkal lassabban emészted meg, mint a többi szénhidrátban gazdag élelmiszert, ezáltal kitolódik az éhségérzet megjelenésének időpontja, miközben energiát ad az izmoknak. Az elhízást a túlzott kalóriabevitel és az egyszerű szénhidrátok okozzák, ami nem összekeverendő a durumtésztával.

durum2.jpg ()

4. Fitten tart

A durumtészta erősíti a szervezetet energiabeviteli forrását, mely fitten tart. A napi energiabevitelednek meg kell egyeznie a leadott energiával. Ez az egyensúly támogatja fizikai állóképességed és a szervezet tökéletes életfunkcióit. Ha felborul az egyensúly, az egyenesen arányos a súlyfelesleg megjelenésével.

5. Jó feltéttel az igazi   

A durumtésztát sem mindegy, hogy mivel eszed. Érdemes zöldségekkel, élőflórás termékekkel kiegészíteni az „al dente” (nincs túlfőzve) módra megfőzött durumtésztát.  Ha más egészséges hozzávalóval fogyasztod, mint például zöldségekkel, olívaolajjal, paradicsommal, friss fűszernövényekkel, hallal vagy kagylóval, könnyedén beillesztheted a napi egészséges táplálkozásodba, és a szervezeted gyorsan hálás lesz az újabb odafigyelésért.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X