Főoldal > DIÉTA > Nyerj erőt! A 10 legjobb étel nőknek

Nyerj erőt! A 10 legjobb étel nőknek

cékladiétaétkezésgrapefruitjoghurtlazacmandulaolívaolajszedertápanyagvitamin
0

Írta:

Nőként mindig szeretnél csúcsformában lenni, energiára és erőre van szükséged: ezek az ételek segítenek abban, hogy mindig friss, energikus és egészséges maradhass!

1. Vízitorma

Ez a növény fontos fegyver lehet a mellrák elleni küzdelemben, kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a vízitorma rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni ennek a kegyetlen betegségnek a kialakulását, valamint más ráktípusok kockázatát is csökkenti. Emellett a vízitorma segít felvenni a harcot az öregedéssel szemben, mert remek forrása a C-, B1-, B6-, K- és E-vitaminoknak, rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, káliumot és cinket is tartalmaz.

2. Szeder

Igazi antioxidánsbomba, érdemes hát fogyasztani, amikor szezonja van. A lédús csemege gazdag fenolsavakban, melyek semlegesítik a szabad gyököket, és aktiválják a szervezet rákellenes enzimjeit. A szeder tehát segíthet a rák elleni védekezésben, emellett véd a szívbetegségektől és az idő előtti öregedéstől is. Magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztőrendszer egészségére is.

3. Cékla

Ez a sötétvörös zöldség igen gazdag antioxidánsokban, különösen luteinben és zeaxantinben, melyek segítenek megőrizni a szem egészségét. A cékla gyulladáscsökkentő hatóanyagai kimutathatóan csökkentik a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

4. Piros grapefruit

Ha már unod a narancsot, de szereted a citrusféléket, próbáld ki a piros grapefruitot. Ez az édeskés, lédús, frissítő gyümölcs tele van fitonutriensekkel, melyek javítják a szív állapotát azáltal, hogy segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, valamint az artériák esetleges gyulladását. A benne lévő antioxidánsok pedig erősítik az immunrendszert, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és még a bőr állapotát is javítják.

5. Mandula

Ízletes fehérjeforrás, amely egészséges zsírokat tartalmaz, emellett E-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdag. A mandula segít a fogyásban és az izomépítésben a fehérjéknek köszönhetően, valamint csökkenti a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

mandula2.jpg ()

6. Joghurt

A joghurtban hemzsegnek a jótékony baktériumok, vagyis a probiotikumok, melyek nemcsak az emésztőrendszer és az immunrendszer működését javítják, hanem segítenek a fehérjék, a kálcium, a kálium, a B12-vitamin és az ásványi anyagok szállításában is. Napi 3 adag tejtermék fogyasztása pedig bizonyítottan segíti a fogyást és a lapos has elérését is.

7.  Lazac

Ez a halféle jó fehérjeforrás, mely segít az erős, egészséges izmok felépítésében és megtartásában. Emellett fontos omega-3 forrás is – ez az egészséges zsírsav segít kivédeni a szívbetegségeket, az Alzheimer-kórt, a rákot, segít elkerülni az ízületi fájdalmakat, a depressziót, valamint a gyulladásokat is.

8. Quinoa

Ez a magféle magas fehérjetartalommal rendelkezik, valamint nagyszerű forrása a mangánnak, a magnéziumnak, a vasnak, a triptofánnak, a réznek, a foszfornak és a rostnak. A quinoa segít megelőzni a migrént, a szabad gyökök kialakulását, javítja a szív egészségét és jó fegyver a rák elleni harcban is.

9. Lencse

Remek rost- és fehérjeforrás, emellett folsavat, molibdént, mangánt, vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Javítja a szív- és érrendszer működését, segít a vérszegénység megelőzésében, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Stabilizálja a vércukorszintet, így segít a cukorbetegség megelőzésében is. Fogyasztása a fogyást is felgyorsítja.

10. Olívaolaj

Az egyik legegészségesebb olajféle tele van szívbarát telítetlen zsírokkal, valamint E-vitaminnal – ezek segítenek a normális testzsír-százalék fenntartásában és a hasi zsírpárnák csökkentésében. Zsírjai segítenek az alacsonyabb koleszterinszint elérésében és a szívbetegségek megelőzésében. Emellett kutatások szerint az olívaolaj fogyasztása hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség elkerüléséhez, a metabolikus szindróma és a mellrák kialakulásának csökkenéséhez, szabályozza a vérnyomást, javítja az agy és a tüdő működését, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X