Főoldal > DIÉTA > Mire jó a fehérje?

Mire jó a fehérje?

diétaétkezésfehérjefogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen fontos szerepet játszanak a fehérjék szervezetünk működésében.

Általában a fehérjét rögtön a testépítéssel kapcsolják össze – főleg a hölgyek-, és már mondják is: „én nem akarok olyan izmos lenni“… – a fehérjével kapcsolatos kérdéseket most a BioTechUSA női testkultúra szakértője, Nagy Dóra tisztázza.

De ha nem csak a sportra gondolsz, akkor is jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a fehérjék mennyire fontosak a szervezeted számára. A fehérjék nemcsak az izomsejtek, izomrostok számára szükségesek, hanem számos más funkciót is betöltenek a szervezetben!

Szervezetünkben sokféle fehérje található, és mind más-más funkciót lát el. Így  például hozzájárulnak az enzimek aktivitásához, melyek elősegítik a testben a kémiai reakciókat, jeleznek a sejteknek, mit tegyenek, és azt mikor tegyék, sőt, ellátják a szervek közötti szállító feladatot is.

Lehetővé teszik továbbá, hogy a szervezet védekezni tudjon a sérülésekkel, fertőzésekkel szemben, valamint segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában, és a mozgáshoz  szilárd vázat biztosítanak (ilyen a kollagén is).
A fehérjék tehát igen fontos biológiai szerepet játszanak, hiszen minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje mutat enzimaktivitást, vagyis valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életben maradását. A fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló, szerkezeti funkcióval is.
A fontos fehérjékhez tartoznak az enzimek, a hormonok, az inzulin és a növekedési hormon is.

Növényi vagy állati?

Fehérjebevitelre számos forrás létezik, így beszélhetünk állati és növényi eredetű fehérjéről, azaz fehérjeforrásokról.

Leghasznosabbak az állati eredetű fehérjék, ugyanis mind a 9 fontos aminosavat tartalmazzák, amit a szervezet nem tud előállítani. A tojásfehérje is a legértékesebb fehérjeforrások közé tartozik, mivel az összes esszenciális (létfontosságú) aminosavat  tartalmazza. A táplálkozástudomány éppen eme kiemelkedő tulajdonsága miatt a tojást a húsok közé sorolja.
A növényi eredetű fehérjék nem tartalmaznak, csupán 8 fontos aminosavat, kivéve a szójából kivont fehérje. Ezért mondják azt, hogy az állati eredetű fehérjék a jobb minőségű fehérjék. A vegetáriánusoknak – ezen oknál fogva – igen gondosan meg kell válogatniuk táplálékukat, hogy biztosíthassák szervezetük számára a megfelelő fehérje mennyiségét.

feherje2.jpg ()

Minden nap szükséges fehérjét fogyasztani?

Szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjedús ételeket fogyasztanod. Még pontosabban: többször kisebb mennyiséget, hogy a bevitt fehérje teljesen hasznosulni tudjon.
Ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztasz, azzal „többletet“ viszel be, és mivel a fehérjét nem raktározza el a szervezet, ezért ami éppen akkor hasznosulni tud, az beépül, a „felesleg“  pedig távozni fog.
Egy nagyon egyszerű példára vetítve a dolgot: ha már megettél ebédre egy csirkemellet (ami kb. 35–40 dkg) valamilyen körettel, és még meginnál egy fehérje turmixot is, az már „sok“. Körülbelül 2-3 órával később viszont már jöhet a turmix!
Ami a táplálék-kiegészítőket illeti, rendkívül hasznos fehérjebeviteli forrásnak számítanak, és nem csak a sporttal foglalkozók számára!

Fehérjebevitel turmixból

Fehérjeturmixok már többféle kiszerelésben, és számos ízben léteznek. Összetételük szerint is többféle van, aszerint, hogy lassabb vagy gyorsabb felszívódású fehérjéket tartalmaznak–e.
Ezek a fehérjeitalok rendkívül hasznosak, különösen azok számára, akiknek étrendje alig tartalmaz jó minőségű fehérjét. Naponta 2–3 alkalommal is ihatsz egy–egy adagot, s nem utolsó sorban a diétázóknak is ajánljuk, mivel gyorsan felszívódik, telítettség érzést okoz, vagyis egy étkezést is helyettesíthetsz vele (arról nem is beszélve, hogy mindezen italoknak igen alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma).
Aki rendszeresen sportol, annak pedig különösen érdemes odafigyelni a megfelelő  fehérjebevitelre, hiszen az izmok számára, a fejlődéshez – legyen szó akár testépítésről, akár  más sportról – elengedhetetlen a fehérjebevitel.

Forrás: Biotech USA
Szakértő: Nagy Dóra,
BioTechUSA női testkultúra szakértő


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X