Főoldal > DIÉTA > Ételek, melyekkel túlélheted a nyári forróságot

Ételek, melyekkel túlélheted a nyári forróságot

ételgörögdinnyegránátalmagyümölcshűsítőhűtésitalkókuszvízmeleg
0

Írta:

A meleg sokak életét megnehezíti annak ellenére, hogy vártuk a nyarat. Ezek az ételek segíthetnek abban, hogy jobban bírd a hőséget!

Amikor kitör a nyári kánikula, mindenki szeretné kicsit lehűteni magát. A normál testhőmérséklet nagyon fontos az egészség szempontjából is. Amikor a kinti hőmérséklet jelentősen megváltozik,  és hirtelen üt be a meleg, sokat vagyunk a napon, nem jól szellőző helyen, könnyen érezhetjük magunkat kényelmetlenül. Akár görcsök, kiütések, hányinger és szédülés is gyötörhet ilyenkor. Sajnos a belső szervek is sérülhetnek, ha túl sokáig vannak túl nagy melegben.

Persze a légkondi egy lehetséges megoldás, de sokaknak nem bírja a füle, szeme vagy torka a folyamatos szelet, és nyílt helyszínen amúgy sem tudnád használni. A nyári melegben a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyassz, hiszen ezzel is segítesz a testednek a megfelelő hőmérséklet megtartásában. Ha a víz önmagában már nem elég, itt van pár olyan étel és ital, melyek bizonyítottan csökkentik a forróság érzetét.

Kókuszvíz

Az édes és frissítő kókuszvíz gyengéden gondoskodik arról, hogy egész nyáron jól érezd magad. A vérplazmához igen hasonló a felépítése, elektrolit tartalma miatt pedig táplál, az izzadtsággal vesztett elektrolitokat pótolja.

Gránátalma

Ez az édes gyümölcs igazán finom és ínyenc csemege, mégis egyre könnyebben hozzáférhető. Magas víztartalma miatt a gránátalma elősegíti a fogyást, a hidratáltságot és a testhőmérséklet szinten tartását.

Uborka

Ha fogyni szeretnél, akkor bizony uborkát is érdemes rágcsálnod! Immunerősítő C-vitaminban gazdag, segít leküzdeni a fertőzéseket és betegségeket. Tele van vízzel, nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért az egyik legjobb fogyókúrás zöldség.

Görögdinnye

Neve összeforrott a meleg nyári napokkal, hiszen egy igazi frissítő, édes és finom gyümölcsről van szó. Magas víztartalma miatt kiválóan hidratál, az éhségérzetet azonban elűzi és édes íze miatt csökkenti a cukor utáni sóvárgást. Az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcs.

Retek

Az uborkához hasonló előnyökkel bír, mert szintén tele van C-vitaminnal és vízzel. Gyulladáscsökkentő hatásának hála segít a betegségek leküzdésében, mielőtt még te magad tudomást szerezhettél volna róluk.

Mentalevél

A menta hűsítő hatása nem titok. Könnyedén csökkenti a testhőmérsékleted, csupán annyi a dolgod, hogy belekevered a kedvenc nyári italodba, például limonádédba, ice teádba vagy gyümölcs smoothie-dba.

Szezámmag és görögszéna mag

Mind a két mag nagyon hatékonyan képes csökkenteni a testhőmérsékletet. Bónuszként rostban igen gazdag mindkettő, segíti a méregtelenítés folyamatát és a fogyást, kipucolja az úszógumit, ami miatt feszengenél a strandon.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X