Főoldal > DIÉTA > A legjobb boldogító, fogyasztó ételek

A legjobb boldogító, fogyasztó ételek

boldogságdiétaételétkezésfogyásfokhagymagörögdinnyejoghurtlazacomega-3
0

Írta:

Nem csak vékony, hanem egyben boldog is szeretnél lenni? Ezek az ételek mindkettőben segítenek!

Lazac és garnéla

Hallottál már arról, hogy a lazacok mekkora távolságokat tudnak megtenni, és milyen hideg vízben élik a mindennapjaikat? Minderre az okkal magasztalt omega-3 zsírsav miatt képesek, ami a hangulatunkra is nagy hatással lehet. Azoknál a népcsoportoknál akik sok halat és rákot esznek, sokkal kevésbé gyakori a depresszió, a bipoláris rendellenességek és az úgynevezett „téli szomorúság” is. A végső érv pedig: a Prozac (az egyik legismertebb depresszió elleni gyógyszer) összetevői között 2008 óta szerepel a halolaj, tehát nyugtató hatása már klinikailag is bizonyított.   

Paradicsom

Mitől piros a paradicsom? Az az összetevő, ami a paradicsom színét meghatározza – a likopin molekula – fontos szerepet játszhat az egészséged és a közérzeted alakulásában is. Nem csupán hangulatjavító hatású, de a rák több fajtájával (mellrák, prosztatarák vagy petefészekrák) szemben is a védelem része lehet. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és B9-vitamint is, valamint B6-ot, C- és K-vitaminokat: a paradicsom egy kis piros egészség és jókedvbomba. Harapj bele!

dinnye2.jpg ()

Görögdinnye

A nyári hőségben egy szelet hideg görögdinnyére te sem mondasz nemet, igaz? Amellett, hogy finom és frissítő, a paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnye is tartalmaz likopint, valamint segít az agynak megszabadulni a különféle káros savaktól. És hogy még inkább meggyőzzünk, megsúgjuk: a görögdinnye nagy mennyiségű citrullint tartalmaz, azt az összetevőt, ami a vágyfokózó kis kék tablettában is megtalálható…

Chilipaprika

A chiliben a kapszaicin nevű zsírépítő molekula található, de ne ijedj meg: ez a zsír nem az a zsír. A kapszaicin az agyműködésben fontos szerepet játszó zsírok – mint a már emlegetett omega-3 – összetevői közé tartozik. Amellett, hogy nyugtató hatású, egyben endorfint is termel, ezért érezheted úgy egy csípősebb étel elfogyasztása után, mintha futottál volna néhány kört a háztömb körül.

Cukorrépa, cékla, répa

Ismét itt a B9-vitamin, és azok a növények, amikben valóban rengeteg található belőle. A B9 erősíti a memóriádat, nyugtató hatású, energiával tölt fel, és élesíti a reflexeidet. Ezen kívül a céklafélék nagy mennyiségben tartalmaznak betaint, ami egy természetes és hatékony antidepresszáns.

Fokhagyma

És itt a zöldségek „sztárja”, a népi csodaszer. Amellett, hogy a meghűléses betegségek, az emésztési zavarok és még számos nyavalya ellenszere lehet, remek hatással van a vérnyomásra, így kisebb a szívroham, a demencia és a depresszió kockázata. Krómium-tartalmának köszönhetően pedig megakadályozza a túl magas vércukorszint kialakulását is.

További egészséges és hangulatjavító ételek

– Alma
– Vaj
– Tőkehal
Lencse
– Bárányhús
– Tej
– Vöröshagyma
– Szardínia
– Csírafélék
Joghurt

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X