Főoldal > DIÉTA > 5 végzetes diétahiba, amit azonnal felejts el!

5 végzetes diétahiba, amit azonnal felejts el!

diétaedzésfogyásfogyókúrahibamozgástápanyag
0

Írta:

Gyors és hatékony megoldásokat keresel a súlyproblémádra? Az ember ebben az esetben nem mindig tud objektíven mérlegelni, azonban az alábbi öt népszerű módszert semmiképpen sem javasoljuk számodra.

1. Teljes élelmiszercsoportokat vonsz meg magadtól

Ha kihagysz az étrendedből bizonyos táplálékcsoportokat, azzal komoly hiányállapotot okozol a szervezeted számára, nem beszélve a hatalmas sóvárgásról, amit ezek után az ételek után fogsz érezni előbb vagy utóbb. Ahelyett, hogy többet egyáltalán nem fogyasztasz szénhidrátokat, válaszd a teljes kiőrlésű gabonaféléket és edd őket kisebb adagokban, mint előtte. Általában az egyszerre elfogyasztott, nagy mennyiségű étel miatt hízol, nem egyes élelmiszercsoportoktól.

2. Mindig, minden edzésen csak kardiózol

Ha az életedet  gyakorlatilag a futópadon éled, de még soha nem emeltél fel egy súlyzót, azzal az egyik legfontosabb elemét hagyod ki az edzéseidből. A súlyzós gyakorlatok ugyanis az ízületek erősítésével segítenek megelőzni a sérüléseket, építik az izomtömeget, és fokozzák az anyagcserét. Bónuszként pedig a felturbózott anyagcsere következtében a kalóriákat még akkor is égeti a szervezeted, amikor már levetted a futócipőt.

hiba2.jpg ()

3. Üres gyomorral edzel

Tedd a szívedre a kezed: rendszeresen úgy edzel, hogy már órák óta nem ettél semmit? Ez bizony komoly hiba. Az energiát ugyanis az izmokból hasznosítja a szervezeted, nem pedig a zsírból. Éppen ezért fontos, hogy feltöltsd a tested, mielőtt edzeni kezdesz: az edzésedhez ugyanis több energiára van szükséged, mint ahhoz, hogy a munkahelyeden ülj, és nyilván azt sem szeretnéd, hogy elveszítsd az izomtömeged egy jelentős részét.

4. Túl keveset alszol

Ahhoz, hogy eredményes legyen a fogyókúrád, elegendő alvásra van szükséged. Az edzéseken ugyanis extra energiákat mozgósítasz, és ha nem alszol eleget, rossz irányba befolyásolod a szervezeted képességét, hogy felmérje, éppen mikor vagy éhes. A túl kevés alvás ugyanis serkenti az étvágyat stimuláló hormon termelődését, így ha nem alszol naponta legalább 8 órát, valószínűleg napközben is gyakrabban jönnek rád a falási rohamok.

5. Kihagysz étkezéseket

A kalóriák csökkentése fontos eleme a diétának, azonban a kihagyott étkezések miatt lelassulhat az anyagcseréd. Ha túl sokat vársz a következő étkezéssel, a tested úgy reagál, hogy lelassítja az anyagcserédet, ez pedig akadályozza a fogyásodat is. Éppen ezért, ha egyszerűen túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy leülj és egyél valamit, rakj el pár kisebb rágcsálnivalót a táskádba, és 2-3 óránként egyél valamit, hogy mozgásban tartsd az anyagcserédet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X