Főoldal > DIÉTA > 5 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcseréd

5 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcseréd

anyagcsereD-vitaminegészségemésztéskardio
0

Írta:

Rengeteget edzel, egészségesen étkezel, mégsem tudsz megszabadulni a makacs pluszkilóktól? Ne ess kétségbe, egyszerűen csak vizsgáld meg, melyik jellemző rád a következő szokások közül, mert lehet, hogy emiatt működik lassabban az anyagcseréd. Ha pedig sikerül kiiktatnod ezeket a diéta-bakikat, villámgyorsan felpörgetheted szervezeted kalóriaégető folyamatait!

 

Nem jutsz elég D-vitaminhoz

D-vitaminra nem csak a kalcium beépülése miatt van szükséged, de diétázás során is nélkülözhetetlen. Ha ugyanis nem jutsz elég D-vitaminhoz, a szervezetedben megemelkedik a ghrelin nevű étvágyhormon szintje, aminek hatására gyakrabban tör rád az éhség. A D-vitamint természetes úton a szervezeted saját maga állítja elő napfény hatására, így természetes, hogy a téli hónapokban jóval kisebb mennyiségben termelődik. Ilyenkor érdemes külön vitaminkészítményekkel pótolni szervezeted raktárait.

Csak a kardióra koncentrálsz

Persze a kardiós edzések remekül égetik a zsírt, de hatásuk jóval rövidebb ideig érvényesül, mintha erősítő gyakorlatokat is végeznél. Az izomszövetek fenntartásához ugyanis nyugalmi állapotban is eleve több kalóriát használ el a tested, így minél izmosabb vagy, annál több zsírt égetsz el. A legjobb, ha kombinálod a kardió és izomerősítő gyakorlatokat, például próbáld ki az intervall-edzéseket!

Nem alszol eleget

Bizony, az állandó éjszakázástól vagy rendszertelen alvástól nem csak kimerült leszel, de az alakodnak is ártasz! És nem csak azért, mert így éjszakánként gyakran elcsábulsz egy kis nassolásra, hanem azért is, mert felborul szervezeted hormonháztartása, ami agyad éhség központjára is rossz hatással van. Napi minimum 7-8 óra alvás ajánlott, és az is fontos, hogy mindennap közel azonos időpontban feküdj le, mivel ezzel elősegítheted az egészséges anyagcsere-ritmus kialakulását.

anyagcs2.jpg ()

Folyton stresszelsz

A sok idegeskedés és aggódás még akkor is hátráltatja a fogyókúrád, ha nem kalóriabomba édességekkel nyugtatod magad. A kortizol nevű stresszhormon hatására ugyanis szervezeted átkapcsol raktározó üzemmódba, tehát az anyagcseréd is lelassul. Így hiába rágcsálsz hősiesen csoki helyett zellerszárat, mikor kiborulsz a munkahelyeden, nem fogsz tudni megszabadulni a pluszkilóktól – amitől persze csak még frusztráltabb leszel. A megoldás: iratkozz be egy jógaórára vagy meditálj reggelente: ezek mind segítenek lazítani és oldani a stresszt.

Teljesen kiiktattad a koffeint az étrendedből

Sok fogyókúránál tiltólistás a kávé, holott a koffein segít felturbózni szervezeted zsírégető folyamatait. Ennek oka, hogy a koffein megemeli a testhőmérsékletet, így pedig több kalóriát égetsz el. Ha pedig korábban rendszeresen ittál kávét, szervezeted már annyira hozzászokott ehhez az extra segítséghez, hogy ha hirtelen megvonod tőle, az anyagcseréd is automatikusan lelassul.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X