Főoldal > DIÉTA > Zeller, a szuperegészséges zöldség

Zeller, a szuperegészséges zöldség

egészségnövényvitaminzellerzellerszárzöldség
0

Írta:

Csodás egészséges érvek a zellerszár mellett: edd minél gyakrabban!

Az alma lassan lecsúszik az első helyről az egészséges ételek listáján, hiszen a spenót népszerűségben már régen túltett rajta. Itt van azonban egy friss reménység, a zeller, mely egyre népszerűbb, ha pedig elolvasod a lenti érveket, te is csatlakozni fogsz a zellerkedvelőkhöz.

Fogyózóknak kiváló: Egy teljes zellerszárban csupán 10 kalória van, jellegzetes íze miatt azonban igazi csemege, saláták, levesek ízének megalapozója.

Gyulladáscsökkentő: Ha ízületi gyulladásoktól, fertőzéstől, asztmától vagy pattanásoktól szenvedsz, a zeller egy egészséges és finom megoldást kínál.

Megnyugtat: A zeller segítené a stressz leküzdését? Még szép! A benne lévő ásványi anyagok, különösen a magnézium segít megnyugtatni az idegrendszert. Egy kis esti zellerezés után az alvás is jobban megy majd.

Egyensúlyban tart: Szabályozza a test lúgos egyensúlyát, így véd az olyan problémáktól, amilyen például a savasság is.

Emésztéskönnyítő: Egyesek szerint a zeller „ropogós víz”, és ennek az elnevezésnek az oka az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatás. A benne lévő nagy mennyiségű víz és az oldhatatlan rostok nagyon jó hatással vannak az emésztőrendszerre. (Mivel vízhajtó és tisztító hatású, hasmenés esetén nem javasolt a zeller fogyasztása!)

„Jó” sókban gazdag: Igaz, hogy a zellerben van némi nátrium, ez mégsem azonos a konyhasóval. A benne található szerves, természetes nátriumra szüksége van a testnek.

Gondoskodik a szemedről: Egyetlen zellerszár a napi vitaminszükséglet 10%-át fedezi azokból az ásványi anyagokból, melyek a szem erejéért felelnek.

Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét: A zellerben van egy butylphhalide nevű komponens, mely a zöldség illatáért és ízéért is felelős. Ez az összetevő csökkenti a rossz koleszterin szintjét a Chicago Egyetem kutatói szerint.

Csökkenti a vérnyomást: A zellerben lévő egyik aktív vegyület kapcsán a kutatások beigazolták, hogy jó hatással van a keringés egészségére, csökkenti a vérnyomást. A legjobb, ha nyersen fogyasztod a zöldséget.

Fellendíti a szexuális életet: Ez az állítás nem csak olyan mendemonda, mert a zeller kétféle feromont is tartalmaz: andoszteront és androsterone-t. Mind a kettő jelentősen megnöveli az izgalmi szintet és a szex utáni vágyat.

Segít a rák leküzdésében: A zellerben lévő erős flavonoid, az úgynevezett luteolin gátolja a rákos sejtek növekedését, különös tekintettel a hasnyálmirigyrákra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X