Főoldal > DIÉTA > Pörgesd fel az anyagcseréd ezekkel az ételekkel!

Pörgesd fel az anyagcseréd ezekkel az ételekkel!

anyagcserediétaédesburgonyafogyáslazaclencsemetabolizmus
0

Írta:

Akik kicsit is érdeklődnek az egészséges életmód iránt, és fogyni szeretnének, érdemes tudniuk, hogy az anyagcsere sebessége a kulcsa minden diétának!

Az anyagcsere sebességét befolyásolja a kor, a magasság és a gének. Ezekről nem tehetsz, azonban arról nagyon is , hogy rostban gazdag ételekkel segíted-e az anyagcsere gyorsítását. Figyelj oda, hogy megfelelő ételek kerüljenek a tányérodra.

Lencse és édesburgonya

Nolan Cohn táplálkozási szakértő szerint a rezisztens keményítő nem emésztődik meg a vékonybélben, ami azt jelenti, hogy a vastagbélben kezd erjedni. Ez a folyamat blokkolja a szervezet azon képességét, hogy szénhidrátot szívjon fel, ezért a zsírokat használja fel, hogy energiát nyerjen. Az édesburgonyában és lencsében rengeteg tápanyag található, melyek segítenek a sóvárgásod csökkentésében.

Lenmag és chia mag

A két mag nagyon jó forrása az omega-3 zsírsavnak, mely elősegíti az anyagcserét, mert gyulladáscsökkentő és a vércukrot a megfelelő szinten tartja. Ha kisebb a gyulladás szintje a szervezetben, kevesebb az izom- és ízületi fájdalom mozgás közben, vagyis jobban fog menni az edzés. Ha a vércukorszinted rendben van, az édesség utáni sóvárgásod csökken. Az omega-3 szírsav csökkenti a leptin hormon termelését, mely az éhségérzetért felelős jelet küldi az agy számára.

Kókuszolaj

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy zsírok fogyasztására sarkallunk, amikor fogyásról van szó, de a kókuszolaj gyakran segít, ha szeretnél pár centitől megszabadulni. A közepes láncú trigliceridek, mint például a laurinsav, mely nagy mennyiségben van jelen a kókuszolajban, a testbe jutva teljesen felszívódik. A szervezet a laurinsavat nem zsírként, hanem energiaforrásként raktározza el.

Tonhal és lazac

Patric Bannan dietetikus szerint a tonhal és lazac remek fehérjeforrás, ha gyorsan kell nagy mennyiségű fehérjét bevinni. Mivel a fehérje lebontása nehezebb a szervezet számára más tápanyagoknál, növeli az étkezés utáni kalóriaégetést 35%-kal. A napi fehérjeszükséglet személyenként eltérő lehet, általában kilogrammonként 0,8-1 gramm/kilogramm alapján számolható ki. A tonhal és lazac nagyon gazdag az anyagcsere-fokozó omega-3 zsírsavakban és fehérjékben. Ha nem szereted a halat, a tojás, a görög joghurt, túró, dió és bab is megfelelő mennyiségű fehérjével lát el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X