Főoldal > DIÉTA > Nem mindig a light a nyerő

Nem mindig a light a nyerő

diétafogyásfogyókúragasztrolightpékárutáplálkozástojás
0

Írta:

Bevásárláskor, ha választani lehet, te is automatikusan a light vagy 0% zsírtartalom feliratú élelmiszereket veszed le a polcról, ugye?

A reklámok mára a tudatunkban kódolták, hogy a “diétás” változat a jó választás, hiszen sokkal egészségesebb és a pluszkilók miatt sem kell aggódnunk. De ha megnézzük néhány élelmiszer zsírszegény verziójának összetevőit, bizony kiderül, hogy olykor a normál zsírtartalmú változattal jobban járunk.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj zsírszegény változata elsőre elég csábítónak tűnik, hiszen így egy kis édes bűnözés is beleférhet a fogyókúránkba. De a light mogyoróvaj készítéséhez jóval több cukrot használnak fel, hogy megőrizzék az eredeti ízét. Az extra cukor márpedig jóval károsabb, mint a zsírok, ráadásul a természetes mogyoróvajban eleve telítetlen zsírsavak vannak, amikre kis mennyiségben eleve szüksége van a szervezetednek.

Salátaöntet

A 0 százalékos salátaöntetekkel lehet, hogy megspórolsz néhány kalóriát, de hosszú távon mégis a normál változat az egészségesebb. A zsírok ugyanis segítenek megkötni a zöldségekben lévő karotionidokat, amelyek szuper antioxidánsok. Persze, még jobb, ha saját magad készíted el az öntetet, de ha a hétköznapi rohanásban nincs rá időd, akkor se automatikusan a light verzió kerüljön a kosaradba!

Tojás

A tojás némileg kilóg a sorból, hiszen nyilván nincs zsírszegény verziója, viszont makacsul tartja magát az a diétás tévhit, miszerint a tojás sárgája egészségtelen magas koleszterin- és zsírtartalma miatt. Az igazság viszont az, hogy ha megfelelő forrásból szerzed be a tojást (háztáji vagy bio gazdaságból), akkor nyugodtan eheted a sárgáját is, sőt! Mivel nagy mennyiségben tartalmaz kolint, amely egy az agysejtek normális működéséhez és fejlődéséhez szükséges vegyület, még többet is teszel az egészségedért, ha nem dobod el a tojás sárgáját.

tojas2.jpg ()

Pékáruk

Ma már szinte az összes szupermarketben lehet kapni előfagyasztott, diétás pékárukat (kenyeret, bagettet, croissantokat), de mégsem jó ötlet, ha ezekkel töltöd meg a fagyasztód.  Ezeknek a termékeknek ugyanis jóval magasabb a sótartalma, ezenkívül nem mindig tüntetik fel, hogy például milyen olajat használtak az elősütéshez. Ezért a legjobb, ha kisebb pékségben vásárolod a pékárukat, ahol helyben készítik a termékeket és figyelnek az egészséges alapanyagokra.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X