Főoldal > DIÉTA > 5 étel, ami eltelít és 5, ami valójában nem

5 étel, ami eltelít és 5, ami valójában nem

diétaéhségeltelítételétvágyfogyásjóllakottság
0

Írta:

Válassz okosan az ételek közül, egyél olyanokat, amik hasznosak és egészségesek a szervezetednek!

Hasznos és eltelít: Alma

Az almának meglehetősen magas a víztartalma és tele van rosttal, ez pedig két olyan tényező, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jóllakott légy. Ha olyan rágcsálnivalót szeretnél, ami proteint is tartalmaz, akkor az almaszeleteket koronázd meg egy kevés mandulavajjal.

Üres ígéret: Hasábburgonya

Az iskolások nagy kedvence a hasábburgonya, hiszen olyan jó a suli után beülni egy gyorsétterembe és elcsipegetni a legjobb barátnőnkkel egy kis sült krumplit, de ha belegondolunk, csupán egy halom egyszerű szénhidrát van előttünk, amit megsütöttek, megsóztak, és amit aztán belemártogatunk a szintúgy egészségtelen ketchupbe. De nem csak a sóról és az egyszerű szénhidrátról van itt szó, hanem arról, hogy a sült krumpli hatására szinte biztos, hogy még egy óriás menüt is rendelni fogsz.

donutcikk1.jpg ()

Hasznos és eltelít: Avokádó

Gazdag egészséges zsírokban és zsírban oldódó vitaminokban. Az avokádó bővelkedik fontos tápanyagokban, és hála ennek a zöldségnek tovább érzed magad eltelítve, mintha csak fehérjét vagy szénhidrátot vettél volna magadhoz. Pürésítsd az avokádót, és próbáld ki szendvics feltétként majonéz helyett.

Üres ígéret: Kínai étel

Ezek az elvitelre kérhető vagy éppen helyben fogyasztható menük tele vannak nátrium glutamáttal (MSG), ez egy olyan élelmiszer adalékanyag, ami egyfajta ízfokozóként funkcionál, de emellett növeli az étvágyadat, ami aztán túlevéshez vezethet.

Hasznos és eltelít: Barna rizs

A barna rizs mindig nyerő választás, ha valami olyasmit szeretnél enni, ami után jó ideig nem tör rád a farkaséhség. Arról nem is beszélve, hogy a barna rizs rengeteg B-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz.

Üres ígéret: Fehér tészta

A sima, fehér tésztát gyártása során tulajdonképpen megfosztják az eredeti tápanyagoktól és rosttól, így teljesen más állaga és édesebb íze lesz, de ezzel egyenértékben kevésbé lesz egészséges a végeredmény. Az egyszerű szénhidrátok a vér glükóz szintjének hirtelen megugrását idézik elő. Emiatt érzed magad még éhesebbnek alig egy órán belül.

Hasznos és eltelít: Chia mag

Kicsi a bors, de erős – igaz a mondás a chia mag esetében is, hiszen ezek az apró magvak telis tele vannak proteinnel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és „tonnaszámra” van bennük emésztésjavító rost. Add hozzá a zabpelyhedhez, a turmixodhoz vagy más reggeli finomsághoz, így abszolút egészségesen indíthatod a napodat chiával.

Üres ígéret: Sütemények és pékáruk

A hagyományos pékáruk egytől egyig fehér lisztből és cukorból készülnek, két egyszerű szénhidrátból, amelyet a szervezet már akkor eléget, amikor megesszük, így eredményezve óriási inzulin megugrást, amit aztán a cukorszint „mélyrepülése” követ. Hamarosan biztos, hogy második reggeli után fogsz sóvárogni.

donutcikk2.jpg ()

Hasznos és eltelít: Zabpehely, zabkása

A zabpehely és a zabkása komplex szénhidrát, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk jóval lassabban bontja le, így tovább érezzük magunkat eltelítve. Ezenkívül nagyszerű forrása a rostnak, és egészséges választás az emésztőrendszer szempontjából is.

Üres ígéret: Tejcsokoládé

A cukor mellett ez az édesség tele van hidrogénezett zsírral, ami transzzsírrá alakul át, és megzavarhatja az anyagcserédet, amelynek hatására rövid időn belül lomhának és éhesnek érezheted magad.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X