Főoldal > DIÉTA > Bocuse d’Or: A különleges alapanyagok jótékony hatásai

Bocuse d’Or: A különleges alapanyagok jótékony hatásai

Bocuse d’OrfőzésszakácsszakácsversenySzéll Tamás
0

Írta:

Széll Tamás nyerte meg a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny Budapesten megrendezett európai döntőjét. A világ legrangosabb szakácsversenyén a séfeknek dunai kecsegéből és magyar gímszarvasból kellett főzniük, de olyan meglepetés fűszereket is kaptak, amelynek érdemes megismerni a jótékony hatásait, hiszen a legmodernebb főzési technológiákban is első az egészség!

A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjére Európa húsz országából érkeztek a séfek és segítőik, akik a METRO-ból válogatták össze azokat az alapanyagokat, amelyből 5 óra 35 perc alatt egészséges és ízletes ételkülönlegességet készítettek. A menüben volt hús, hal, zöldségek, gyümölcsök, zöldfűszerek, de még csírák is, szem előtt tartva az „tiszta étkezést”. A fogások elkészítése során kötelezően használandó titkos fűszerek is szerepeltek, amelyekről a versenyzők csak az adott nap reggelén szereznek tudomást. Ezek szintén a magyar konyha jellegzetes ízeit képviselték: egyik nap a tárkony, másik nap a turbolya volt az, amit a hal és a vadételbe is bele kell komponálnia minden csapatnak. Lássuk, melyiket, miért érdemes fogyasztani.

Gímszarvasborjú

A vadhúsoknál jellemző – így a szarvashúsnál is -, hogy 80 százaléka fehérje és 20 százaléka a zsír. Vagyis a sovány fehérje stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, fogyasztása az egyik legjobb módja a túlsúly elleni védekezésnek. Ráadásul rendkívül gazdag ízanyaguk, és kedvező tápanyag-összetételük van, de még rostban is gazdagabb, mint a tenyésztett háziállatok húsa. Elkészítése több szakértelmet igényel, de változatos és garantáltan finom ételek alkothatók belőle.

Kecsege és kaviárja

A kecsegében megtalálható omega-3-zsírsavak szív-, és érrendszert védő, immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt rendkívül hasznos és fontos az emberi szervezet számára. A halhús laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető. Tápanyag-összetétele több tényezőtől is függ: a hal fajtájától, korától, ívási ciklusától, táplálkozásától. A fehérjetartalma azonban mindnek magas. Rendszeres fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés, a trombózis, a magas vérnyomás, a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A hazai édesvízi halak közül a pettyes és fehér busa, valamint a kecsege omega-3-zsírsavtartalma a legnagyobb. Elkészítése nem egyszerű, de a hal húsa és a kaviárja is értékes egészségügyi forrása a testünknek.

Tárkony

A tárkony az a fűszernövény, ami bár erős aromával bír, nagyon sok ételbe bele lehet csempészni. Már évtizedek óta használják jótékony hatása miatt. Többek között hasznos a magas vérnyomás kezelésekor, vagy fogfájásra, de remek görcsoldó is. Emellett segít az étvágytalanság leküzdésében, és beindítja a gyomorműködést is. Az idegeket is megnyugtatja, de a fáradékonyság ellen is jó, alkalmazásával csökkenthetők a menstruációs panaszok is.

Turbolya

Az ánizsra és petrezselyemre is emlékeztető fűszernövény talán kevésbé ismert a hazai konyhában, pedig számos pozitív egészségügyi hatással bír. Flavonoidokat tartalmaz és antioxidáns hatású növényről van szó, melynek levele C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban is bővelkedik. A friss turbolya 0,03 százalék illóolajat, aminoglikozidot és keserűanyagot is tartalmaz. Emésztésserkentő, vértisztító tulajdonsággal bír, valamint segít a máj és a vese salaktalanításában.

Fotó: Metro

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X