Főoldal > DIÉTA > Az 5 legjobb tisztító étel a tavaszi diétához

Az 5 legjobb tisztító étel a tavaszi diétához

ananászcitromegészségétkezésimmunrendszermálnaméregtelenítésretekspenótszervezet
0

Írta:

Tavasszal nemcsak a lakásnak, a szervezetünknek is szüksége van a megtisztulásra. Ilyenkor érdemes minél több szezonális növényi táplálékokat fogyasztani, amelyek energiát adnak, erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést és méregtelenítenek.

Retek

A retek tele van C-vitaminnal, káliummal és rosttal, olyan összetevőkkel, amelyek csökkentik a szervezetben levő gyulladást. Ráadásul szinte mindenhez eheted, belerakhatod a kedvenc salátádba, vagy szendvicsedbe, de akár fogyaszthatod magában is sóval és citrommal ízesítve, az egészségtelen és kalóriadús ropogtatnivalók helyett. A retek ugyanis alig tartalmaz kalóriát, egy tele csészényiben is alig van 20 kcal.

Citrom

Ha már a reggelt méregtelenítéssel kezdenéd, a legjobb, amit tehetsz, ha elfogyasztasz egy nagy pohár frissítő citromos vizet. A citrom gazdag káliumban és C-vitaminban, támogatja az emésztést, egyensúlyba hozza a test PH szintjét, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást és tisztítja a bőrt. És ez még nem minden, hiszen bioflavonoidokban is bővelkedik, amely elűzi a tavaszi fáradtságot, véd a megfázástól és a rák egyes fajtáitól is. Kezdd energiaital helyett antioxidánssal a napot, hogy természetes módon kerülj lendületbe.

Spenót

A spenót nem véletlenül lett szuperélelmiszer, bár mostanában a kel népszerűsége méltatlanul háttérbe szorítja. Nem szereted a főzeléket? Készítsd el az alábbi egyszerű, de annál egészségesebb smoothie-t. Turmixold össze a friss spenótleveleket mandulatejjel és egy banánnal. Ha az édesebb ízeket szereted, akkor pedig adj a spenóthoz 2 almát, 2 magozott datolyát és 1 banánt, és ezt turmixold össze. Az így elkészített smoothie-kat egész nap ihatod, ezáltal játszva gondoskodhatsz a napi ajánlott 5 adag gyümölcs- és zöldség beviteledről.

spenot2.jpg ()

Málna

A tavasz tökéletes időszak a megújulásra, a szervezetednek pedig a téli hibernáció után ismét energikus üzemmódba kell kapcsolnia. A friss málna könnyű választás a téli nehéz ételek után, alig tartalmaz kalóriát, viszont annál több tápanyagot. A friss kutatások szerint még az agyi funkciókra is serkentő hatással van, segíti a tanulást és javítja a memóriát, így vizsgaidőszak előtt és alatt is remek táplálék.

Ananász

Bár az ananász nem szezonális gyümölcs, mégis érdemes tavasszal is minél többet fogyasztani belőle. Ha túlzásba vitted a tavaszi edzéstervet, az ananász segíti az újraépülést. A benne található fehérje bontó enzim, a bromelain gyulladásgátló hatású és a szövetek regenerálódását gyorsítja. Edzés után érdemes magában pár kocka ananászt elfogyasztani, de a csirkemelles salátádat is feldobhatod vele. Ráadásul már egy bögrényi felkockázott ananász képes fedezni napi C-vitamin szükségletünk 100%-át.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X