Főoldal > DIÉTA > A 3 legegészségesebb diétás módszer

A 3 legegészségesebb diétás módszer

ayurvédadiétagyümölcskalóriazöldség
0

Írta:

Szinte nincs is olyan év, amikor ne ütné fel a fejét valamilyen sztárdiéta, melyről előbb-utóbb kiderül, nem is olyan egészséges, mint amilyennek beállítják. Vajon melyek azok, amik amellett, hogy fogyasztanak a szervezetünkre is jó hatással vannak?

Számold a kalóriát!

Szinte az összes fogyókúrázó valamilyen félelemmel vág bele a legújabb, legdivatosabb diétákba, mivel csupán kevés olyan módszer van, mely egészséges, akár hosszabb távon is. Hogy mégis mi a legideálisabb, ha meg szeretnénk szabadulni pár kilótól? Először is a legkézenfekvőbb az, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk, mellette pedig ha lehet, minél többet sportolunk. Ez nagyon jól hangzik, de ennek sajnos két hátulütője is van: az egyik a sokak által emlegetett időhiány, ami miatt testmozgásra az átlag nem nagyon tud egy órát sem szakítani naponta, amikor meg ráérnének, a háztartás vezetésével, a gyerekekkel vagy a háziállatokkal kell foglalkozni.

A másik ok, amiért nem mindenkinél válik be ez a módszer az az, hogy ez csakis abban az esetben működik, ha a szervezet normál ütemben, megfelelően funkcionál. Azonban ha bármi gond van, az anyagcsere, a kalóriaégetés aktivitása megváltozik. Nem kell egyből valami komolyabb betegségre gondolni, sokszor észre sem vesszük, ha valami nem úgy működik, ahogy kéne. Tehát ha a kalóriák pontos számolgatásával sem tudunk eredményt elérni, akkor a következő egészséges lehetőségek állnak előttünk.

avocado2.jpg ()

Vércsoport diéta

Több természetgyógyász és dietetikus is egyetért abban, hogy vércsoportunk nagyban befolyásolja azt, mit, milyen gyorsasággal tudunk elégetni. Így újra megdőlt az említett kalóriaszámolgatás módszere, mivel ez a diéta egyértelműen kimondja, hogy vannak olyan ételek, amiket az egyik csoport tagjai extra gyorsasággal megemésztenek, míg a többinek meggyűlik a baja velük. Ezt Dr. Adamo, amerikai orvos be is bizonyította kísérletei során, melyek a mai napig is megállják a helyüket. Aki már kipróbálta a vércsoport diétát általában elégedett volt az eredménnyel, főleg azért, mert igaz, hogy vannak olyan táplálékok, melyek fogyasztása nem ajánlott, viszont közel sincsenek tiltólistán, így nincs olyan, amit teljes egészében meg kell vonnunk a szervezetünktől. Hogy melyik csoportnak mi a jó és mi az, amelynek megemésztéséhez kicsit több idő kell?

0 vércsoport eheti: húsfélék (kivéve sertés, liba, kacsa, füstölt húsok), halak, hagyma, brokkoli, spenót,  alma, körte, málna, ananász, rizs, kecskesajt, zöldborsó, tökfélék, vajbab, saláták,
0 vércsoport mellőzze: füstölt húsok, tejtermékek, kukorica, búza, karfiol, avokádó, padlizsán

A vércsoport eheti: szójafélék, lencse, bab, a legtöbb gyümölcs és zöldség, hüvelyesek, ponty, lazac, szardínia, tőkehal
A vércsoport mellőzze: húsfélék, krumpli, banán, paradicsom, sajtok, mandarin, sárgadinnye, burgonya, vörös bab, padlizsán, csiperkegomba, kínai kel, paprika, durumliszt, teljes kiőrlésű lisztek, búza

B vércsoport eheti: legtöbb húsféle, gabona, tejtermékek, legtöbb gyümölcs/zöldség (ők igazi mindenevők)
B vércsoport mellőzze: kukorica, lencse, kukorica, szárnyasok, sertéshús, paradicsom, retek, tök, gránátalma, fagyi, ömlesztett sajtok

AB vércsoport eheti: tofu, halak, pulyka, nyúl, szója, krumpli, rizs, legtöbb zöldség/gyümölcs
AB vércsoport kerülje: rebarbara, tök, retek, marha, sertés, szarvas, őz, penészes sajtok, kukorica, banán, narancs, gránátalma

Ayurvedikus diéta

Az indiai ayurveda szerint minket, embereket három fő csoportba lehet osztani: vata (vékony, magas testalkatúak), pitta (mindenben közepes: közepes magasság, átlagos testalkat), kapha (alacsony, ducibb). Természetesen vannak kevert típusúak is, és attól függően, hogy mi melyik csoportba tartozunk, vannak számunkra pozitív hatású, illetve károsabb ételek, italok, sőt, olykor még a tálalt menü hőmérséklete is számít! Mivel az ayurveda az egész embert nézi, a testet és a lelket egyaránt, így egyértelmű, hogy a diéta semmilyen negatív hatással nem lehet ránk nézve, mivel mellőz minden drasztikusságot.

Mit ehet a vata: minden nehezebb ételt hamar megemészt, pl. a pörkölteket is. Fogyaszthat leveseket, édességeket, szinte bármit megehet.
Mit kerüljön a vata: jobb, ha kerüli a hideg ételeket, italokat és a csípős kínai kosztot.

Mit ehet a pitta: a lúgosító ételeket neki találták ki! Bátran fogyaszthat gabonaféléket és keserű ételeket.
Mit kerüljön a pitta: mellőzni kell a csípős ízt és a szélsőséges hőmérsékletű menüket.

Mit ehet a kapha: tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket. A mediterrán konyha neki való.
Mit kerüljön a kapha: zsíros, nehéz, magyaros ételeket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X