Főoldal > DIÉTA > 7 étel és ital, amitől jobban felébredsz, mint a kávétól

7 étel és ital, amitől jobban felébredsz, mint a kávétól

ásványvízborsmentachia magébresztőélénkítőkávékoffeintojászöldség
0

Írta:

Kezdd a napot kirobbanó formában ezekkel az ételekkel és italokkal!

Vannak reggelek, amikor egyszerűen képtelenek vagyunk rendesen felébredni, még akkor is, ha végigaludtuk az éjszakát. Néha még a kávé sem segít, különösen akkor, ha cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel tömve isszuk. Egy ideig biztosan felpörget, de később nagy árat kell ezért fizetnünk. Különösen akkor lehetünk még ennél is fáradékonyabbak, ha egészségtelenül étkezünk, vagy teljesen kihagyjuk a reggelit. Kezdd a napod az alábbi energiafokozó ételekkel és italokkal!

1. Zabkása

A legtökéletesebb reggeli kétségtelenül a zabkása. Egy igazi energiabomba, amelynek ráadásul alacsony a GI indexe, így lassan emésztődik. A cukros kávéval ellentétben egész délelőttre kirobbanó energiát biztosít. Fogyaszd szezonális gyümölccsel és fahéjjal.

2. Tojás

A másik nagyszerű választás reggelire a tojás. A tojásfehérje remek fehérjeforrás, és egész napra megfelelő energiát szolgáltat. Fogyaszd kedvenc elkészítési módod szerint, lehet főtt, rántotta vagy tükörtojás is. A lényeg, hogy csak kevés, egészséges zsiradékot használj hozzá, és egészítsd ki sok színes zöldséggel.

3. Ásványvíz

Az ásványvíz fogyasztásával is gondoskodhatsz a megfelelő energiaszintről. Nem is gondolnád, hogy már közepes dehidratáció esetén is lelassul az agy működése. Ha tudod, hogy ebédig fel sem állsz majd az íróasztalod mellől, már reggel készíts be legalább fél literes ásványvizes palackot magad mellé.

4. Almaecet

Ha reggel egy kis almaecetet és mézet raksz a vízbe, még inkább felturbózhatod a délelőtti teljesítményed. Ez a házi energiaital kitisztítja a fejet, és gondoskodik az általános egészség megőrzéséről is. Csak arra figyelj, hogy ne adagold túl benne az almaecetet, mert a sav irritálhatja a torkot és az emésztőrendszert is.

5. Chia mag

A chia mag remek Omega-3 forrás, amely fokozza az agyi funkciók működését és gyorsan elűzi a fáradtságot. Azonban a chia mag számos más előnnyel is rendelkezik, többet között felgyorsítja az emésztést is, így étkezés után garantáltan nem fog rád törni a kajakóma. Kezdd a napot chia magos joghurttal vagy smoothie-val.

6. Zöld leveles zöldségek

Az energiaszint fokozására az egyik legjobb választás a friss, zöld leveles zöldségek fogyasztása. Rengeteg B-vitamint tartalmaznak, amely segít a bevitt ételeket energiává alakítani. Ne hagyd ki a zöldeket a teljes kiőrlésű szendvicsedből, vagy a kedvenc smoothie-dból.

7. Borsmenta

A friss kutatásokból kiderült, hogy a borsmenta csökkenti a fáradtságot és növeli az éberséget. A megszokott kávé helyett kezd egy csésze borsmenta teával a napot, de a délutáni, 2-3 órakor rád törő ásításnak is könnyedén véget vethetsz egy csészényivel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X