Főoldal > DIÉTA > 7 étel, ami megbetegíthet

7 étel, ami megbetegíthet

betegségbetegséget okozó ételdiétaételmérgezésétkezésmegbetegedéstáplálkozás
0

Írta:

Senki nem akar a salátától E.coli fertőzést kapni, sem szalmonellát a csirkétől. Amikor felröppenek a hírek a fertőzött táplálékokról, igyekszünk kerülni őket. Azonban sok olyan étel is szennyezett lehet, amit tisztának és reformnak gondolunk

Hogy biztos lehess benne, az elfogyasztott táplálék egészségessé tesz, és nem beteggé, alkalmazd az alábbi taktikákat: különítsd el a nyers és a főtt ételeket, alaposan mosd meg a kezeidet és a konyhalapot, főzd meg az ételeket teljesen, majd hűtsd le a tároláshoz mihamarabb. Összeállításunkból megtudhatod, melyek a legveszélyesebb ételek, amiket különösen óvatosan kezelj.

Marhahús

A szarvasmarhafélék az E.coli fertőzések közel feléért felelősek, amely hasmenéssel, hányással és veseelégtelenséggel vagy akár leállással is járhat. Hogy elkerüld a fertőzést, szúrj konyhai hőmérőt a steak legvastagabb részébe, és bizonyosodj meg róla, hogy a mutatott hőmérséklet eléri a 74ºC-ot. Ne felejtsd el alkohollal átfertőtleníteni a hőmérőt az egyes használatok között. Légy különösen óvatos a darált marhahússal, mert ezek a keverékek sokféle húst rejthetnek, így akár egyetlen fertőzött tehén is megbetegíthet.

Csirke

A csirke a testépítők és a tudatosan táplálkozók kedvenc étele, de azt is tudtad, hogy minden 10. ember a csirkehústól kap szalmonellát? Meglepő, de a cézár salátában is legtöbbször a benne található csirke és nem a majonéz okozza a bajt. A bakteriális betegség lázzal, hasmenéssel, hasi görcsökkel és fejfájással jár. Szobahőmérsékleten gyorsan terjed, ezért sose fagyaszd ki a fagyott szárnyast meleg vízben vagy konyhapulton. Tervezz előre, és tedd át a fagyasztóból a hűtőbe. Bár a fehér húsok sokkal hamarabb megsülnek, mint a vörösek, süsd meg rendesen, legalább 74 ºC-on.

Tenger gyümölcsei és halak

A szalmonella és a Campylobacter baktérium nemcsak a szárazföldi húsokat, hanem a tengerieket is érinti. A bacis tenger gyümölcsei hasmenést, hasi görcsöket, fejfájást, hányást és lázat okoz. Főzd meg alaposan ezeket a finomságokat is! Ha szereted a tonhalat félig átsütve vagy házilag készíted el a sushit, tudd, hogy kockáztatod az egészséged! Vegyél friss halat a már letesztelt árustól a piacon, és kerüld a szupermarketek kínálatát, ajánlják a táplálkozási szakemberek.

Tojás

Emlékszel még, amikor anyukád rád szólt, hogy ne egyél a nyers tésztából sütés előtt? Jó oka volt rá, ugyanis a szalmonellás megbetegedések 12%-át a nyers tojás okozza. Kerüld a nyers tojásos turmixokat és koktélokat is! Ha a tojássárgáját folyósan szereted, vegyél pasztörizált tojást, amelyből a hőkezelés közben kipusztították a baktériumokat.

betegetel2.jpg ()

Kemény héjú gyümölcsök, zöldségek

Légy óvatos, még akkor is, ha a gyümölcs héját nem eszed meg! A sárgadinnyét fogyasztók például Listeria monocytogenes nevű baktériummal fertőződhetnek meg, hiába nem fogyasztják el a héját ennek a lédús gyümölcsnek. A baci közepestől súlyos tünetekig járhat: émelygés, hányás, láz és hasmenés. Gyakran a héj mélyedéseiben és repedéseiben telepszik meg, majd rátapad a késre, a vágódeszkára és belekerül a lehámozott gyümölcsbe is. Moss meg minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan kefével. Az extra biztonságért először hámozd meg a terméket, majd most le a kést és a vágódeszkát, és csak utána szeletelj!

Leveles zöldek

A zöld leveles zöldségek több mint 1/3-át tették ki az E.coli betegségeknek az elmúlt évtizedben. Öblítsd le alaposan a spenótot, a salátát és más zöldeket, majd salátacentrifugában szárítsd le! Ne fejeltesd el alaposan elmosogatni a centrifugát is két használat között! Vigyázz, mert az előmosott zacskós saláták is szennyezettek lehetnek!

Tejtermékek

A tej és más tejtermékek a Campylobacter baktérium által okozott fertőzések közel háromnegyedét teszik ki. Ez a fertőzés egy teljes hétre legyengíthet, hasi görcsökkel, hasmenéssel és lázzal jár. A pasztörizálás hatására ez a baktérium elpusztul, viszont megmarad a házi tejben és a lágy sajtokban. A tejtermékeket csak és kizárólag hűtőben tárold!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X