Főoldal > DIÉTA > 10 étel, amit soha ne adj a gyerekednek

10 étel, amit soha ne adj a gyerekednek

cukorkadiétaédességétkezésgyerekhamburgerkészételtáplálkozás
0

Írta:

A saját egészségünknél csupán a szeretteink egészsége lehet fontosabb. Amikor szülővé válik valaki, onnantól kezdve nem csupán magért felel, hanem a gyermekéért is.

A szoros időbeosztás, az állandó rohanás azt eredményezi, hogy a gyerekek sokszor esznek kész ételeket. Mégis van különbség készétel és készétel között: elmondjuk, miket ne adj semmiképp a kicsiknek!

1. Gyerek menü

A legtöbb étteremben kapható gyermek menü elképesztően sok kalóriát, rengeteg zsírt és szénhidrátot tartalmaz, tápértéke pedig a nullához közelít. Egy sajtburgeres, sült krumplis és grillezett sajtos gyerek menü majdnem 800 kalóriát tartalmaz, ez a kicsik kalóriaszükségletének (de még a tiednek is) jelentős részét kiteszi, de tápanyag alig van benne.

2. Csomagolt tészta

Ezek a termékek, például a csomagolt makaróni, konzerv spagetti több nátriumot tartalmaz a gyerekek egész napi szükségleteinél. A fehér tésztából hiányoznak a tápanyagok és a rost, ezért inkább válaszd a teljes kiőrlésű vagy durum változatot.

3. Csomagolt desszert

A boltban vásárolt kekszek, sütik és muffinok tele vannak transzzsírokkal és cukorral. A túl sok cukor elhízást, fogszuvasodást okoz a gyerekeknél. A túlzott cukorfogyasztás megfosztja a gyerekek szervezetét az ásványi anyagoktól, vitaminoktól és enzimektől.

4. Müzliszeletek

A legtöbb szülő nem érti, miért van gond a müzlivel, granolával. Alapvetően nincs is velük gond, de a boltban kapható, csomagolt szeletek akár 400 kalóriát is tartalmazhatnak, ami egy kisgyerek számára nagyon sok. Az aszalt gyümölcsök, magvak és zabpehely valóban egészségesek, de a csomagolt termékek ezen felül színezéket, cukrot és tartósítószereket tartalmaznak.

5. Pékáru vagy gabonapehely reggelire

A hétköznapi péksütemények cukortartalma nagyon magas, tápértéke viszont elképesztően alacsony. Még a gyümölcsös változatok esetében is nagyon alacsony gyümölcstartalomról beszélünk. A gabonapelyhek pedig tele vannak cukorra, de vitamin és ásványi anyag alig található benne.

6. Előrecsomagolt ebéd

Bár az ilyen előrecsomagolt ebédek nagyon kényelmesek, általában rengeteg nátriummal, zsírral és egyszerű szénhidrátokkal gazdagítják a fogásokat. Az előre csomagolt bolognai, szendvics és egyéb ételek tartósítószerrel vannak tele, rendkívül egészségtelenek.

7. Chips

A chips összes változata (kemencében sült, olajban sült és puffasztott) elképesztően sok kalóriát tartalmaz. Ezen felül tele vannak transzzsírokkal és sóval, jóval többel, mint a kicsik egész napi adagja. Kutatások szerint a gyakori chipsfogyasztás csökkenti az agyműködést.

8. Sült krumpli

Arra talán nem is kell felhívnunk a figyelmet, hogy a gyorséttermek kínálata nem a legjobb a gyerekek számára, de csak a sült krumplira koncentrálva meg kell jegyeznünk, hogy még a nem gyorséttermi változat sem jó. Tele van zsírral és sóval, mely só csökkenti a gyerekek vitamin- és ásványianyag-szintjét, dehidratálja őket, ami komoly egészségi kockázatot jelent.

9. Cukorka

Igen, a kicsik imádják a cukorkát, de ettől még nem tesz nekik jót. A szájüregben feloldódó cukorkák könnyen okozhatnak lyukas fogakat, hosszú távon pedig a fogak meggyengülését okozza, vagyis hamarabb vesztik el a fogukat felnőtt korukban.

10. Cukros üdítők, gyümölcslevek

Abban megegyezhetünk, hogy a kóla semmiképpen sem való a kicsiknek. Egyrészt a fogak könnyen elszuvasodhatnak, meggyengülhetnek tőle, hiszen tele vannak cukorral. Másrészt az ilyen üdítőkben sok az ízfokozó, a mesterséges édesítő. Ha gyümölcslevet szeretnél, a bolti helyett készíts otthon, valódi gyümölcsből italt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X