Főoldal > DIÉTA > 10 elengedhetetlen étel az egészségedért

10 elengedhetetlen étel az egészségedért

áfonyabrokkoliegészségesételfinomfontosjoghurtlazacparadicsomzabpehely
0

Írta:

Fogyaszd akár minden nap ezeket az ételeket!

1. Tojás

A tojás sárgája sok szükséges, de nehezen megszerezhető tápanyagot tartalmaz, mint a kolint, amely segít megvédeni a mellráktól és tele van antioxidánssal, amely a szemet védi a szürke hályogtól és a ideghártya elsorvadásától. Sokan azért nem fogyasztanak egész tojást, mert összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, de bizonyítható tény, hogy több hasznot hoz, mint amennyi kárt. A szívbetegek korlátozzák a tojássárga fogyasztását hetente kettőre, de a többség napi egy egész tojás elfogyasztásával határozottan jól jár. Kutatások szerint ugyanis nem emeli a stroke és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

2. Görög joghurt

A joghurt kalciumhoz juttatja a szerveztet és immunerősítő baktériumokban gazdag. De a legjobb a görög joghurt, mert a hagyományoshoz képest kétszer annyi fehérjét tartalmaz (és 40 felett a nők 25%-a nem fogyaszt eleget). Keresd a zsírszegény fajtákat!

3. Lazac

A lazac nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint és az omega-3 zsírsavak legjobb forrása. Ezek a nélkülözhetetlen zsírsavak számos jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre – megvédenek a szívbetegségektől, ápolják a bőrt, segítenek a testsúlyod csökkentésében, fokozzák a hangulatodat és az ízületi gyulladás kockázatát is csökkentik. Ezek a zsírsavak lassítják az emésztést, ezért teltebbnek érzed magad, így kevesebbet eszel.

4. Bab

Nehéz tökéletesebb ételt elképzelni, mint a bab. Egy pohárnyi főtt változat 17 gramm rostot tartalmaz, tele van fehérjével, kulcstápanyagokkal – mint a kálcium, kálium és magnézium – amelyekből a női szervezet sokat nélkülöz. Kutatások szerint a bab csökkentik a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a mell- és bélrák kialakulásának kockázatát. Friss kutatások szerint heti 3 csészényi elfogyasztása ajánlott.

5. Olajos magvak

Fogyasztásukkal megelőzhető, vagy legalábbis csökkenthető a szívbetegségek és a cukorbeteg kialakulásának kockázata. A dió omega-3 zsírsavban gazdag, a mogyoró aminosavat és arginint (szemi-esszenciális aminosav) tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást. Egy uncia mandula annyi polifenolt tartalmaz, mint egy pohár zöld tea és fél pohár gőzölt brokkoli, így szívvédő hatású és csökkenti a koleszterinszintet is.

szuperetel2.jpg ()

6. Zabpehely

A rostban gazdag zabról már 10 éve is azt állították, hogy redukálja a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A legújabb kutatások szerint azonban 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is képes féken tartani.

7. Brokkoli

A kis zöld növény nagyon hatékony a daganatos megbetegedések és szívproblémák ellen. A keresztes virágúak családjába tartozó rokonai, mint a káposzta, karfiol szintén nagyon hatásosak.

8. Licsi

Egy francia tanulmány szerint a második legnagyobb mennyiségben polifenolt tartalmazó növény a licsi – 15 százalékkal több található benne, mint a szőlőben, melyet valóságos polifenol nagyhatalomnak tartanak. Az összetevői a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében játszanak főszerepet.

9. Áfonya

A jellegzetes ízű apró gyümölcs antioxidánsainak köszönhetően az egyik leghatékonyabb öregedést-gátló növény. Ráadásul a memória javítására is hatékony, de segít a húgyúti fertőzések kialakulásának visszaszorításában és szem megerőltetés ellen is ajánlják.

10. Paradicsom

Likopinban és antioxidánsokban gazdag, véd a szívbetegségek és a mellrák ellen. Az egyetlen baj, hogy többnyire a belőle készült, hozzáadott cukrot is tartalmazó spagetti szószokat részesítjük előnyben, vagy csak kis mennyiségben teszünk a szendvicsbe. Ha egészségesebbet szeretnél próbáld ki ezt: egy fél paradicsomot hints meg egy kis olívaolajjal, tegyél rá fokhagymát, sót és borsot és 20 percre tedd a sütőbe, majd tálald csirkével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X