Főoldal > DIÉTA > Kiderült, miért sóvárgunk diétás üdítő után!

Kiderült, miért sóvárgunk diétás üdítő után!

cukros üdítődiétás üdítőédesítőüdítőüdítőital
0

Írta:

Kíváncsi vagy, miért sóvárogsz a diétás, cukormentes üdítőitalok után?

Persze, nyilván mindenki tisztában van vele, hogy a diétás üdítők kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaznak normál változatuknál, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé károsak. Marion Nestle egyetemi professzor szerint nyilvánvaló, hogy ezek az üdítők elősegíthetik a fogyást, súlyvesztést, de sajnos az is evidens, hogy komoly emésztési problémákat okoznak, akárcsak a cukros változatuk.

Egy kísérlet során 10000 felnőtt szervezetének reakcióját vizsgálták a diétás üdítőkre. Az eredmények mindenkit megleptek: a diétás üdítők mindennapi fogyasztása 34%-kal növelte az emésztési zavarok kialakulását, melynek tünetei között szerepelt a súlygyarapodás, magas koleszterin és szívbetegségre való kockázat. „Habár az ilyen üdítőkben technikailag nem cukor van, a szervezetben inzulireakciót vált ki”- állítja Nestle.
Az édesített, karamell-színű buborékos ital nagyon hamar fogászati problémákhoz, a fogak elgyengüléséhez, elvesztéséhez vezethet. Sőt, nem csak a fogaid, hanem a csontjaid is veszélybe kerülhetnek, ezen felül a vesédet is negatív hatások érik. Csupán napi 2 doboz diétás üdítő a derékbőségedet az ötszörösére növelheti!

Ahhoz, hogy megállítsd a folyamatot, megfékezd a szénsavas üdítők fogyasztását, komoly menetrendre lesz szükséged. A legfontosabb, hogy csináld lassan, fokozatosan: korlátozd a napi fogyasztásod 1 pohárra. 2 hét elteltével az addigi adag felét keverd el vízzel hígítva. 2 hét után a fél adag felét, tehát az eredeti adag negyedét idd ¾ vízzel. A szakértő szerint a lényeg, hogy felismerd, miért vágysz az italra.

Megmutatjuk a 4 leggyakoribb okot, ami miatt állandóan a kólára gondolsz:

#1 Energia kell

Ez az egyik legtipikusabb. Amikor nagyon kimerültnek és fáradtnak érzed magad, a diétás üdítő mindig segít rajtad.

Így fékezd meg az üdítő fogyasztását: Próbálj teát vagy kávét kortyolgatni, amik nagyon jó antioxidánsok, ezért betegségeket előzhetnek meg. Rendben van az is, ha kicsit édesíted őket, ameddig természetes édesítőket választasz, de ha 3 evőkanál cukrot nyomsz egy fél csésze teába, nem sokat segítettél magadon. Próbálj ki olyan gyümölcsteákat, melyek ízesítésüknél fogva édesek, például barackot vagy epret. Vagy… esetleg aludj többet és nem leszel fáradt.

, Image: 186609840, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

#2 Leesett a vércukrod

Amikor ingerült vagy, fáradt és úgy érzed, túlterhelnek a napi gondok, elég valószínű, hogy leesett a vércukrod.

Így fékezd meg az üdítő fogyasztását: Ha teheted, próbál csökkenteni a stresszt, vagy legalább ne egész nap tedd ki magad neki. Például nem muszáj reggel-délben-este megnézni a híreket, legyen elég naponta egyszer. Ha az egész nap folyamán több fehérjét fogyasztasz, meggátolod, hogy a vércukorszinted hirtelen lezuhanjon. Ha megéhezel, próbálj egészséges nassolnivalót, például magvakat és mazsolát fogyasztani. Így harmóniában tarthatod magad egész nap.

#3 (Öntudatlanul) eteted a gombákat a szervezetedben

Ha krónikus orrdugulásod, melléküreg-gyulladásod, irritábilis bél szindrómád van, elképzelhető, hogy a gombás fertőzéseket eteted az édességekkel.

Így fékezd meg az üdítő fogyasztását: Egy jó probiotikum könnyedén végezhet a betolakodó gombákkal. Próbálj ki valami alternatívát, például gyümölccsel ízesített vagy buborékos vizet. Fontos, hogy ha gombás fertőzésre, mondjuk candidára gyanakszol, konzultálj az orvosoddal.

 #4 A hormonok játszanak veled

Ha éppen PMS-es van, menopauzán esel át, a hormonháztartásod könnyen megzavarodik. Fejfájás, fáradékonyság, depresszió, cukor utáni sóvárgás mind-mind lehet hormonok miatt.

Így fékezd meg az üdítő fogyasztását: Lássuk, hogyan lehet növelni az ösztrogént a szervezetben. A japán nők ilyen esetekben elfogyasztanak egy maroknyi edamamet, majd egy pohár szójatejjel öblítik le, ez ugyanis növeli az úgynevezett izoflavonok szintjét a szervezetben, melyek az ösztrogénhoz hasonló hatást váltanak ki. Ha mégis valami édesre vágynál, próbálj meg valami természeteset, például egy narancsot, banánt, egy marék bogyós gyümölcsöt, esetleg 2 kocka étcsokit enni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X