Főoldal > DIÉTA > 5 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál az őszibarackról

5 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál az őszibarackról

ásványi anyagbarackdiétaétkezésfogyásgyümölcsőszibaracktáplálkozásvitamin
0

Írta:

Az őszibarack utánozhatatlan illata sokak számára egyet jelent a nyárral. A lédús gyümölcsöt megéri szeretni, mert amellett, hogy ízletes, gazdag vitamin-, ásvány- és antioxidáns forrás is egyben.

 

1. Megelőzi a rákot

Az őszibarack gazdag A- és C-vitaminban, de ezen kívül fontos ásványi anyagok is találhatóak benne. Főleg magnézium-, kalcium- és borontartalmát érdemes kiemelni. Antioxidánsokban is gazdag, ezzel pedig eléri azt, hogy meggátolja a rákos sejtek növekedését. Elsősorban a tüdő-, a vastagbél- és a szájüregi rák ellen tartják hatékonynak, de a mellrák ellen is védelmet nyújt.

2. Szíverősítő

Szíverősítő szerepét ne úgy értsd, ahogy a pálinkáknál hallod. Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetet, és segít megszabadulni a feszültségtől. Vagyis minél többet eszel belőle, annál nyugodtabb leszel, csökkenti a vérnyomásod, ezáltal szíveddel is jót teszel. Ráadásul a lédús gyümölcs segít eltávolítani a szövetekből a megrekedt vizet, így tehermentesíti a szív-, és érrendszer működését.

oszibarack2.jpg ()

3. Emésztési gondok ellen

Magas rosttartalmának köszönhetően kiváló választás, ha gondok vannak az emésztéseddel, vagy sűrűn szenvedsz székrekedéstől. Pektintartalma segít abban, hogy az anyagcsere felpörögjön. Célszerű két-három órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására tudjon koncentrálni. Szerencsére bármennyit ehetsz belőle, mert alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kiváló tisztító hatású gyümölcs.

4. Diétás kedvenc

És, ha már alacsony a kalóriatartalma, akkor biztos, hogy a hízástól sem kell félned.  Szintén alacsony fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet, így kitűnően alkalmazhatod a fogyókúrák során is. Ráadásul az őszibarack közel 90 százaléka víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. Egészben és lé formájában is kitűnő választás, vízzel és tejjel is turmixolhatod. Ráadásul kálciumtartalmának köszönhetően megelőzi a csontritkulás kialakulását is.

5. Szépítőszer

Nem véletlenül ismert a „hamvas, mint a barack” kifejezés. Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de a bőrt is remekül hidratálja. Megóvja a környezet káros hatásaitól, jót tesz a ráncok ellen, és még a köröm, valamint a haj növekedését is serkenti.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X