Főoldal > DIÉTA > 10 étel, amit mindig kerültél, pedig nem is hizlalnak

10 étel, amit mindig kerültél, pedig nem is hizlalnak

csokoládéfogyáshizlaló ételsajttészta
0

Írta:

Légy őszinte: mikor ettél utoljára sajtot és krumplit? És vajon valóban tartózkodnod kell ezektől az ételektől?

Mindegy, hogy a desszert rendeléséről, vagy az esti buliról van szó, a kulcs a mértékletesség. A legtöbben az étkezésben is a tökéletességre törekszünk, pedig ez hosszútávon nem fenntartható. Attól, hogy kedvenc ételeid néha megeszed, még nem kell állandóan ezeket fogyasztanod. Így a farmered is rád jön, de az evés is élvezet marad.

Sajt

Igaz, hogy zsíros és sós, de remek kalciumforrás. Két szelet vékony sajt nyugodtan az egészséges reggeli része lehet. Nem kell a zsíros és unalmas trappistához ragaszkodni, érdemes cheddart és füstölt mozzarellát fogyasztani, intenzív ízük miatt ugyanis kevesebb is elegendő belőlük. Egy adag cheddar sajt 115 kalóriát és 119 mg kalciumot tartalmaz.

Magvak

Kétségtelen, hogyha minden este megeszünk egy zacsi magmixet, akkor néhány plusz kilóval is megajándékozzuk magunkat. Ugyanakkor a magvak egészséges zsírforrások, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Jó választás a pisztácia, amit lehetetlen gyorsan enni, ugyanakkor 30 darab csupán 100 kalóriát rejt.

Tojássárgája

Az emberek többsége nem fogyasztja el a tojás sárgáját, annak magas koleszterin- és kalóriatartalma miatt. A friss kutatások azonban bebizonyították, hogy a tojás, illetve a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztása és a szívbetegségek kialakulása között nincs összefüggés. Ráadásul a sárgájában található vitaminok és ásványi anyagok segítik a fogyókúra sikerét, és sokáig teltségérzetet adnak. Egy tojásfehérje 4 g fehérjét és alig 1 g zsírt tartalmaz, míg egy teljes tojás 6 g fehérjét és 5 g zsírt.

48675125 - fried eggs on a white plate

Olívaolaj

Bár az olívaolaj is kétségtelenül sok kalóriát tartalmaz, monotelítetlen zsírsavai sokáig telítenek, fogyasztásával ezáltal elkerülhető a túlevés. Egy teáskanálnyi mennyiség csupán 119 kalória.

Vörösbor

Az alkohol kétségtelenül nem fogyókúrás, de heti 1-2 pohár vörösbor fogyasztása még nem vezet hízáshoz. 2 dl vörösbor 125 kalóriát tartalmaz, és rengeteg antioxidánst. Figyelj arra, hogy üres gyomorra sose igyál, elkerülve az alkohol okozta kontrollvesztést és túlevést.

Tejcsokoládé

Bár a tejcsokoládé közel sem olyan egészséges, mint antioxidánsban gazdag szuperélelmiszer testvére, az étcsokoládé, 1-2 kocka fogyasztása még belefér. A fogyás vagy a hízás nem egy elfogyasztott élelmiszer függvénye, hanem a teljes étrendé. Ha alapjában egészségesen táplálkozol, akkor pár kocka tejcsoki nem árthat.

Banán

Ne higgy el mindent, amit hallasz, a banánnak igenis kiemelt helye van az egészséges étrendben. Bár a többi gyümölcs valóban több vizet és kevesebb kalóriát tartalmaz, a banán remek természetes energiaforrás. Egy közepes darab 110 kalóriát, 3 g rostot és 442 mg káliumot tartalmaz. Fogyaszd túróval vagy görög joghurttal, hogy a szénhidrátot fehérjével párosítsd.

Tészta és kenyér

A probléma valójában nem a szénhidrátokkal van, hanem az elfogyasztott mennyiséggel. A legtöbben hajlamosak vagyunk többet enni a kenyérből, a tésztából, a pizzából vagy a süteményekből. Válaszd a teljes kiőrlésű szénhidrátokat, amelyek lassabban szívódnak fel és tovább biztosítanak teltségérzetet.

40935567 - sack fresh organic potatoes on a wooden table background

Krumpli

Vajon hogyan lett közutálat tárgya egy ásványi anyagban gazdag zöldség? Valóban nem alacsony a GI indexe, hamar megemeli a vércukorszintet, nem is beszélve a zsírban tocsogó, egészségtelen elkészítési módjairól. Azonban, ha görög joghurttal vagy zsírszegény tejföllel fogyasztod, lelassítod a krumpli gyors felszívódását, elkerülve a vércukorszint ingadozását.

Glutén

A gluténmentes étkezés igazán trendi lett, pedig ha nem vagy gluténérzékeny, nem szükséges száműzni az étrendedből. Jobb, ha tudod, hogy a gluténmentes élelmiszerek kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint normál változataik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X