Főoldal > DIÉTA > Zsírégetés és immunerősítés csipkebogyóval

Zsírégetés és immunerősítés csipkebogyóval

diétaétkezésfogyásimmunerősítésvitaminzsírégetés
0

Írta:

Hecsedli, kutyarózsa, gyepűrózsa, csitkenye vagy tüskefa. Bármennyire is hihetetlen, most egyetlen növény nevét írtuk le, amit talán Te is csipkebogyóként ismersz. Tudtad róla, hogy kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, és hogy az egyik leghatékonyabb zsírégető is?

 

A vadrózsa áltermését erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon lelheted meg. Ősszel, a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni, amikor már érett piros színe van. Hogy miért? Mert az egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, és még ettől is több…

Csipke-tulajdonságok

Négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít.

A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenol vegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják, de felfázást is gyógyít. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetsz csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

csipkebogyo2.jpg ()

Csipke-okosságok

A csipkebogyótea tea igazi immunerősítő ital. Az összegyűjtött csipkebogyót darabold fel, szedd ki a magjait, majd a húsát szárítsd meg! Ha friss csipkebogyóból készíted a teát – sokkal jobb, mint a filteres -, forrázás helyett áztasd, de áztatás előtt vágj le belőle egy-egy kis darabot a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. Bár a forró csipkebogyó tea remekül átmelegít, a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik, így immunerősítő és zsírégető hatása is csökken. Érdemes a bogyó húsát akár egy teljes éjszakán át hideg vízbe áztatni. Reggel szűrd le, majd melegítsd kicsit, de ne forrald fel. Napi két-három csészével bátran fogyaszd a hűvös napokon.

Csipke-praktikák

Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel kevered össze, még egészségesebb és a jótékony hatást fokozó ital lesz a jutalmad.

Csipke-csodák

A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa. A receptet te is kipróbálhatod. Ehhez a szárított csipkebogyót hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Mézzel, fűszerekkel ízesíthető. Tálalni pedig manduladarabokkal szokták. Egy próbát megér, diétás időszakban szinte kötelező!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X