Főoldal > DIÉTA > OMG-diéta: Fogyjunk kávéval és lufifújással?

OMG-diéta: Fogyjunk kávéval és lufifújással?

diétaegészségfogyásfogyókúra
0

Írta:

Működik, vagy ez is egy újabb fura diéta?

 

Az OMG-diéta Venice A. Fulton táplálkozási szakértő és személyi edző nevéhez fűződik. Six weeks to OMG: Get skinnier than all your friends című könyvével, amelyben egy forradalmian újszerű diétastratégiát fogalmazott meg. Fulton módszere hihetetlenül népszerű lett, az iTunes-on publikált verziót több százezren töltötték le. A könyv nemrég itthon is megjelent Az OMG-diéta: Hat hét és ledobtad a kilókat címmel. Ideje hát utánajárni, mi az igazság: egy újabb bizarr diétáról van szó vagy valóban segít megszabadulni a súlyfeleslegtől?

Koffeinbomba reggelire

Az OMG-diéta gyakorlatilag minden korábbi diétás szabálynak ellentmond. A Harcosok étrendjéhez hasonlóan a reggeli fontosságát is megkérdőjelezi. Fulton szerint a reggeli ahelyett, hogy beindítaná az anyagcserénket, inkább gátolja azt. Javaslata szerint felejtsük el az ébredés utáni étkezést, inkább váltsunk a tízóraira, éhgyomorra pedig igyunk egy nagy feketekávét. A kávé egyébként is kulcseleme a diétának, mivel a koffein felpörgeti az anyagcserét, így segíti a fogyást – persze tej és cukor nélkül.

Tiltólistán a gyümölcsök és a brokkoli

Az OMG szabályai szerint a gyümölcsöket teljesen ki kell iktatnunk az étrendünkből, ha valóban fogyni szeretnénk. Azok fruktóz tartalma ugyanis gátolja, hogy a leptin enzimek, amelyek a teltségérzetért felelősek, működésbe lépjenek. Zöldségeket azért ehetünk, de a brokkolit például felejtsük el magas szénhidráttartalma miatt. Fulton még egy fontos étkezési szabályt állít fel, miszerint a napi háromszori étkezés az ideális, a menü pedig legalább 50 százalékban fehérjét tartalmazzon.

lufi2.jpg ()

Hideg fürdő és lufifújás

A két igazán bizarr OMG-tanács: a mindennapi hideg fürdő és a lufifújás, mint a leghatásosabb hasizom-erősítő gyakorlat. Az elmélet szerint a reggeli kötelező kávé után a legideálisabb sportolni, utána pedig merüljünk el egy kád hideg vízben. A hideg fürdő ugyanis felturbózza az anyagcserét, sőt még a narancsbőrt is segít eltüntetni. A lufifújás ezek után egyenesen viccesen hangzik, de Fultonnak erre is van egy elmélete. A tapasztalatai alapján, ha valaki igazán lapos hasat szeretne, akkor a transversus abdominis nevű hasi izomcsoportot kell megdolgoztatnia, erre pedig a legjobb módszer a lufifújás.

Pro és kontra

Követői imádják Fultont és a módszert, de rengeteg táplálkozási szakértő és orvos ellenzi az OMG-diétát. Érvek és ellenérvek záporoznak mindkét táborból. A koffein zsírégető hatását a tudomány is elismeri, de az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a diétát követők hajlamosak a túlzott kávéfogyasztásra, amely hosszútávon viszont káros a szervezetre. A gyümölcsök fruktóztartalma valóban a fogyás ellensége, de ezért nem szabad teljesen száműzni őket az étrendünkből. A gyümölcsleveket, smoothie-kat tényleg jobb elfelejteni, fogyasszunk inkább feldolgozatlan, friss gyümölcsöket, és részesítsük előnyben a citrusféléket. A kínzásnak is beillő hideg fürdő pedig csakugyan élénkíti az anyagcserét, de hosszútávú hatása nem bizonyított. Persze, a nyári hőségben néha kifejezetten jól esik, egy próbát megér! A szakértők szerint a sikeres fogyás titka a mértékletesség, így tartózkodjunk a szélsőségektől, de néhány OMG-tipp hasznos is lehet, így ezeket nyugodtan beépíthetjük a diétánkba.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X