Főoldal > DIÉTA > Kerüld el ezt a 4 ételt, lassítják az anyagcserét!

Kerüld el ezt a 4 ételt, lassítják az anyagcserét!

anyagcsereemésztésfogyásmetabolizmusnassolástáplálkozás
0

Írta:

Durván lassítják az anyagcserét ezek a fogások, felejtsd el őket!

Köztudott, hogy a lassú anyagcsere nem tesz jót a diétádnak, és amúgy is rosszat sejtet, ha nem működik tökéletesen a szervezeted ezen funkciója. A lassú anyagcserének oka lehet, hogy nem iszol elég vizet, hogy keveset alszol, sokat stresszelsz, de az étkezéssel is összefügg. Egészen pontosan a „műanyag kajákkal”. Most ellenőrizheted, hogy jól csinálod-e.

Kerüld a chipset!

Bármennyire is finom nassolnivaló a burgonyachips, hagyj fel vele! Jellemzően hidrogénezett növényi olajjal készülnek, melyek káros transzzsírsavakká alakulnak a szervezetben. Nem csak az anyagcserére vannak rossz hatással, de megemelik a koleszterinszintedet, és lehetetlenné teszik az egészséges zsírok lebontását is. Válaszd inkább – hiszen ősz van – a diót, mandulát, vagy az almakarikát, ha mindenáron rágcsálni valóra vágysz.

Felejtsd el az instant leveseket!

Az instant ételeket – levesek, porok, tészták – általában nagy mennyiségű só hozzáadásával tartósítják, ami megterheli a vesét és lelassítja az anyagcserét. Elfogyasztása több káros hatással jár, mint előnnyel. Igazából jól sem laksz vele, mert csak felpuffaszt, aztán rögtön le is rakódik a testeden plusz kilók formájában. Szánj rá időt, és készítsd el magad a meleg levest, ami sokkal finomabb és egészségesebb, mint a mű.

, Image: 218879691, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Az étolaj is felejtős!

A napraforgóolajban és a zsírban sült ételek is lassítják az anyagcsere-folyamatokat, továbbá megemelik a koleszterinszintet. Az étolajban ráadásul a hő hatására rákkeltő anyagok is keletkeznek, így jobb, ha elkerülöd a túl olajos ételek fogyasztását. Használj inkább olivaolajat, de ha bedobod a sütőbe, sütőzacskóba például a krumplit vagy a hús, és ízesíted, sokkal finomabb végeredményt fogsz elérni. Nem lesz olajszag és még egészségesebb is maradsz.

Konzerveket még éhínség esetén se!

Nagyanyáink szívesen halmozták fel a konzerveket, mert: „mi van, ha nem lesz mit enni?” Szerencsére manapság ettől nem kell félni, de a konzervek továbbra is az életünk részei, pedig… A legtöbb konzerv élelmiszer általában nagy mennyiségű sót, állományjavítót, tartósítószert tartalmaz. A mesterséges anyagokat a tested nem képes lebontani, ezért azok az anyagcsere lelassulásához, emésztőszervi megbetegedésekhez és elhízáshoz vezethetnek. Elég, ha csak a hűtőben, esetleg a fagyasztóban őrzöd meg az ételt a távolabbi napokra, a kis fémdobozos változatot felejtsd el!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X