Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb zsiradékok

Ezek a legjobb zsiradékok

0

Írta:

Ezeket a zsiradékokat használd főzéshez, sütéshez, salátákhoz

Elvesztél az egészséges zsiradékok között? Nem tudod, mi az, amit sütéshez, főzéshez, mi az, amit csak salátákhoz használhatsz? Most segítünk eligazodni az olajok, zsírok igencsak szerteágazó tengerében.

Tévhit, hogy zsírokra nincs szüksége az emberi szervezetnek. Ugyanúgy létfontosságúak, mint a fehérjék, szénhidrátok, rostok. Elég, ha csak a zsírban oldódó vitaminokra gondolunk. A mennyiség és minőség az, amit folyamatosan szem előtt kell tartanunk, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket.

Kókuszzsír, kókuszolaj

Egyre elterjedtebb zsiradékfajta, de mégis sokan tartanak tőle, legfőképpen ára, és íze miatt. Szerencsére ma már elérhető áron hozzá lehet jutni, nem csak bioboltokban, hanem bevásárlóközpontokban is. A kókuszzsír íze semleges, ezért nem kell attól félni, hogy a kókusz jellegzetes íze érződik az ételekben. Mivel hevíteni is lehet, mindenféle étel készítéséhez felhasználható.

Szűz olívaolaj

Az olívaolaj szív-és érrendszerre gyakorolt hatása tagadhatatlan. Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ezért ha rendszeresen fogyasztod, segít megelőzni a vérerek falán való lerakódásokat. Alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de salátákhoz is.

Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolaj az olívabogyóból nyerhető legjobb minőségű olaj. Leginkább közvetlen fogyasztásra alkalmas, például salátákba, öntetekhez, majonézbe. Ne hevítsük, viszont nyersen fogyasszuk gyakran, mivel nagyon egészséges.

A bowl of hazelnut oil and some ripe and unripe hazelnuts (Corylus avellana) on rustic wooden boards, Image: 146419756, License: Royalty-free, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Mogyoróolaj

A mogyoróolaj – csakúgy, mint a tökmagolaj – rendelkezik a csonthéjas gyümölcsökből sajtolt olajok minden jótékony tulajdonságával. A szív-és érrendszer legnagyobb védelmezői. Salátákhoz, mártásokhoz, de grillezéshez, bő olajban sütéshez is kiváló a mogyoróolaj.

Liba- és kacsazsír

Ne feledkezzünk meg az állati eredetű zsírokról sem. A liba- és kacsazsír telített zsírsavakban szegényebb, mint például a disznózsír, egyszeresen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb. Nem kell kizárni tehát étrendünkből az állati eredetű zsiradékokat sem. Jó tanács: váltogassuk rendszeresen a zsiradékokat, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunkat megalapozzuk.

Tökmagolaj

A hidegen sajtolt olajok között az egyik legnépszerűbb és legfinomabb a tökmagolaj. Magas E-vitamin, szelén- és többszörösen telítetlen zsírsavjai miatt valóságos csodaszer. Nagyszerű immunerősítő. Sütéshez, főzéshez ne használjuk, de salátákhoz, tésztákhoz, szószokhoz kiváló.

 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X