Főoldal > DIÉTA > A legjobb hétköznapi ételek – edd őket!

A legjobb hétköznapi ételek – edd őket!

babburgonyalencseszuperétel
0

Írta:

Mindennapi ételek szuper tulajdonságokkal felvértezve

Ha odafigyelsz a táplálkozásra és követed az egészséges trendeket, biztosan hallottad már a szuperétel kifejezést. Chia mag, quinoa, chrolella, maca por, goji bogyó, igaz? Ha szuperétel, akkor egzotikus, drága és nehezen beszerezhető? Nem! Sok szuperétel van most is a konyhádban, csak nem is tudsz róla, hiszen ilyen a lencse, a bab, de még a vörösbor is. Megmutatjuk, miért!

Anyagcsere-fokozó tutiságok

Bab

Mi kell ahhoz, hogy sokáig jóllakottnak érezd magad? Rost és fehérje. A bab mindkettőben bővelkedik, de még valami van benne, ami segít fogyni: rezisztens keményítő. Ebben a tápanyagban (egy olyan szénhidrát, mely csupán áthalad az emésztőrendszeren) gazdag ételek arról ismertek, hogy a test extra adag energiát fordít arra, hogy megpróbálja megemészteni, megtörni a keményítő láncát, így több kalóriát égetsz el, mintha mást ettél volna.

Lencse

Ezek az aprócska szemek igazi nagyágyúk az anyagcsere-fokozásban. Csak úgy mint a bab, a lencse is rezisztens keményítőt tartalmaznak. De nem csupán ennyit tudnak az aprócska szemek, hiszen tele vannak vassal, egy olyan elengedhetetlen ásványi anyaggal, ami serkenti a test kalóriaégetését is.

Whole red lentils - full frame, Image: 253961077, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Chili

A csípős kis piros paprika kapszaicinnel van tele. A kutatások szerint a kapszaicin hatékonyan serkenti az étkezés utáni kalória égetést. Ha aggódsz a kalóriák miatt, dobj be valami igazán csípőset, hogy felgyorsítsd égetésüket.

Gyorsabb zsírégetést segítő tutiságok

Fűvel táplált marha húsa

A fűvel táplált marha húsa nem csupán finomabb a kukoricán tartotténál, de jobb benne az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya is. A kukoricán tartás miatt túl sok omega-6 (ami könnyen gyulladást okozhat) és túl kevés omega-3 (gyulladáscsökkentő) zsírhoz jutunk. A fűvel táplált állatok húsa linolsavat is tartalmaz, mely szükséges az izomépítéshez.

Vörösbor

A vörösbor alapanyagát nyújtó szőlő héja rezveratrolt tartalmaz, ami egy polifenol, és hatékonyan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ezen kívül a rezveratrol csökkenti a stressz mértékét, a testet pedig több zsír égetésére ösztönzi.

Zöld tea

Egyetlen csésze zöld tea tele van zsírégető EGCG-vel (Epigallocatechin gallate). Az EGCG elősegíti a zsír oxidációját, serkenti a hőtermelést. Több kutatásban bebizonyosodott már a zöld tea zsírégető hatása, hiszen a rendszeresen teázók átlagosan sokkal több kalóriát égettek a nem teázóknál.

Szezámmag

A szezámmagban (és szezámoljaban) megtalálható szezamin egy igazi zsírégető csodaszer. Növeli a természetes ketonok szintjét, mely segít fenntartani az izomzatot és serkenti a zsírégetés folyamatát.

Teltségérzet-fokozó tutiságok

Leves

Amennyiben szeretnéd kicsit csökkenteni a napi bevitt kalóriamennyiséged, a leves legyen a mindennapi étkezésed része. A leves hatékonysága 2 dologból áll: egyrészt a meleg folyadék eltelít, hidratál, másrészt egyszerűen kevesebbet eszel a főételből, mivel a gyomrod már félig telített.

Tojás

A tojás tele van aminosavakkal és fehérjével. Ahogy azt bizonyára tudod, a hosszan tartó teltségérzetet a fehérje biztosítja. A tojás igazán finom esti/éjszakai „csemege”, mert bátran fogyaszthatod akár későn is, amikor a szénhidrátra már oda kell figyelni.

, Image: 12901783, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Avokádó

Ez a krémes gyümölcs telítetlen zsírokban gazdag, ami azt jelenti, hogy nagyon jó a szívednek. Az ilyen telítetlen zsírok segítenek hosszan tartó teltségérzetet fenntartani. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik avokádót is ettek az ebédjük során, a nap további részében sokkal kevesebb kalóriát vittek be.

Burgonya

Talán meglepő, hiszen a legtöbb diéta során elsőként landol a „nem” kategóriában a krumpli a kenyér és a fehér rizs mellett. A burgonya azonban tele van értékes tápanyagokkal (C-vitamin és kálium), melyektől kár lenne megfosztanod magad. Sőt, más keményítőt tartalmazó ételekkel szemben a krumpli akár háromszor tovább biztosít teltségérzetet, így tehát megtérül a több kalória.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X