Főoldal > DIÉTA > A csoki a legújabb diétás fegyver

A csoki a legújabb diétás fegyver

csokoládédiétaédesség
0

Írta:

Egy új tanulmány szerint – melyet a Journal of Agriculture and Food Chemistry publikált – a csokoládé némely összetevője segít fogyni.

Azt már tudjuk, hogy a csokiban hasznos antioxidánsok vannak, de ez az első bizonyíték, hogy a polifenolok (amik jó dolgok a csokiban) meggátolják az enzimeket megemészteni a szénhidrátokat, valamint gátolják a zsír lerakódását is.

A csokikban található azonos összetevők szintén elősegítik az egészséges anyagcserét – de leginkább azok, melyek a magas kakaótartalmú édességekben vannak. Összehasonlítva a tejcsokievőkkel azokat, akik étcsokit esznek, 15%-kal kevesebb kalóriát visznek be, és kevésbé éreznek késztetést édesség, sós vagy zsíros ételek elfogyasztása iránt.

csoki2.jpg ()

De lássuk ezen felül miért is ez a csábító édesség:

Védi a szíved

A benne található flavonoidok védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, csökkentik a vérnyomást, javítják a vérálamlást, és hozzájárulnak a daganatok, a trombózis és az agyvérzés kockázatának csökkentéséhez.

Serkenti az agyad

Kutatások bizonyították, hogy a csoki felerősíti a véráramlást, jótékony hatással van a memóriára, a mentális egyensúlyra és az összpontosításra. Valójában az étcsoki ugyanazokat az antioxidánsokat tartalmazza, mint például a vörösbor vagy a tea, melyekről ugyanezeket bizonyították.

Jó érzéssel tölt el

Eszel egy falatot, és máris jobban érzed magad, ugye? Nem véletlen, mivel fogyasztása közben kellemes endorfin, az úgynevezett boldogsághormon, és szerotonin szabadul fel! Depresszió vagy rossz közérzet alatt ne foszd meg magad a csokitól!

Energetizál

Evése természetes energiával tölt fel a benne levő koffein által, ami még egészséges mértékű. Kb. 30 g legalább 70% kakaótartalmú csoki 40mg koffeint tartalmaz, míg 240g kávéból készült italban 200mg, egy erős fekete teában pedig 120mg koffein van, ami már remegéshez és erős szívdobogáshoz vezethet!

A valószínűleg nem azért vásárolsz csokoládét, mert az érrendszerre kedvező hatást gyakorló flavonoidokat, vagy az öregedést gátló antioxidánsokat tartalmaz. Nem, egyszerűen azért eszel csokit, mert finom! Éppen ezért nem mindegy, milyen csokoládét fogyasztasz. Áldásos hatása leginkább a 60% kakaótartalom feletti csokiknak van, tehát nem hátrány, ha inkább a prémium kategóriák közül választasz. Csokira fel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X