Főoldal > DIÉTA > 8 lenyűgöző újdonság, amire használhatod az ecetet

8 lenyűgöző újdonság, amire használhatod az ecetet

ecetegészség
0

Írta:

Biztosan neked is lapul legalább egy üveg ecet a konyhaszekrényedben. Nem csoda, hiszen amikor különböző salátarecepteket osztunk meg veletek, az egyik nélkülözhetetlen összetevő mindig az ecet. Azonban az ecet sokkal több, mint egyszerű saláta dresszing alap vagy akár természetes tisztító.

 

A legtöbb ecet 95% vízből és 5% ecetsavból áll, ez a kis mennyiségnek tűnő ecetsav azonban csodákra képes. Milyen ecetfajtákat használjunk? A fehér-, az alma- és a fehérborecet a legjobb választás háztartási célokra, mert nem hagynak foltot és nem színeznek el, ellenben a balzsam- és a vörösborecettel.

Eltűnteti a kellemetlen szagokat az autóból

Hosszú utazást tervezel? Feltétlenül tegyél egy üveg ecetet és egy tálat a csomagtartóba! Ha egy éjszakára megtöltöd a tálat ecettel, az elveszi az összes kellemetlen szagot az autóból, legyen szó akár háziállatról, rosszul levő gyerekről vagy különböző ételekről. 

Tisztítja a hajat úszás után

A közvélekedéssel ellentétben, az uszoda utáni hajproblémákat nem a klór okozza. A hajszín fakulásáért a vörösréz maradványok tehetnek, amelyek a csővezetékekből és más uszodai felszerelésekből kerülnek a vízbe. Ha úgy érzed, hogy a hajszíned a zöld legalább 50 árnyalatát tükrözi már idén nyáron, akkor itt az ideje, hogy felfedezd az ecet csodáját. Öblítsd le a hajad fél csésze almaecettel és fél liter vízzel. Az ecetsav feloldja a vörösréz oxidjait, amelyek a hajad zöld árnyalatáért felelősek.

vinegar2.jpg ()

Elűzi a kellemetlen lábszagot és a lábgombát

A kellemtelen lábszag vagy lábgomba leghatékonyabb ellenszere az ecetben való áztatás. Lábszag ellen naponta 10 percre áztasd meg ecetben a lábaidat, mivel az ecetsav megöli a lábszagot okozó baktériumokat. Lábgomba ellen pedig öblítsd le olyan oldatban, amely félegységnyi vízből és félegységnyi ecetből áll, naponta kétszer, lábgomba elleni krém használata előtt. Az ecetsav segít kiszárítani a bőrben levő nedvességet, amely jó táptalaja a gombáknak.

Újjá varázsolja a fehér ruhákat

A fehérecet egy kipróbált és bizonyított folteltávolító szer. Adj egy csésze ecetet az öblítővízbe, hogy a fehér ruháid megőrizzék természetes ragyogásukat, eltüntesd a mosószer leragadásokat a mosógépedből, és száműzd a ruhákból a szagot.

Széppé varázsolja a kezeket

Tarts egy üveg ecetet a konyhai mosogatócsap mellett is, hogy eltüntesd a kezeidről a bogyós gyümölcsök, a cékla, és más élelmiszerek okozta elszíneződéseket. Dörzsölj sima fehérecetet a kezedre, a szappanos kézmosás után, hogy minden maradványt eltávolíts róla.

Egészségesebbé és ízletesebbé teszi az epret

Ha már szó esett a bogyós gyümölcsökről, áztasd meg egy órára a kedvenc nyári csemegéd, az epret egy kevés vörösborecetben. Bármilyen meglepően hangzik így elsőre ez a tipp, remekül kihozza az eper ízét és tovább növeli antioxidáns tartalmát. A vörösborecet pontosan olyan kiváló antioxidáns forrás, mint a vörösbor és a szőlőlé.

Enyhíti a medúzacsípést

A vizsgálatok megerősítették, hogy az ecetsav hatástalanítja a medúza mérgét, amely felelős a gyulladásért és a fájdalomért. Egy ausztráliai kutatás bebizonyította, hogyha ecetes vízbe áztatod a lábad (ahol a támadás érte) legalább 30 percre, az megakadályozza a méreg továbbterjedését is. Ne felejts egy üveg ecetet tenni a strandtáskádba, mielőtt a partra mész!

Kiírtja a gyomokat

A kertészetek többségében lehet kapni tiszta ecetsavat, a koncentráció jóval erősebb, mint az élelmiszerboltokban kapható ecet. A közértekben nem engedélyezik az árusítását, mivel veszélyesebb bánni vele, a magas savtartalom égési sebeket okozhat a bőrön. Ha méreganyagoktól mentes, házilag készített megoldást keresel a gyomlálásra, keverj össze tömény ecetet egy vagy két adag mosogatószerrel. A mosogatószerben található felületaktív anyag segít, hogy az ecet be tudjon hatolni a levelek és a gyökerek közé, így képes kiirtani a gyomokat. Az ecet ismételt alkalmazása savasítja a talajt, ezáltal meggátolva, hogy a későbbiekben újabb gyomok üthessék fel a fejüket. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X