Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amit eddig rosszul ettél

8 étel, amit eddig rosszul ettél

almabrokkoliburgonyadiétaétkezésfogyásfokhagymagasztrokörtekrumplisárgarépatáplálkozás
0

Írta:

Nem minden étel egészséges, ha rosszul készíted. Nézd, milyen hibákat követhetsz el a kedvenceiden!

 

Képzeld el a következőt: meghívott vagy egy vacsorára és a barátaid társaságában kellőképpen jól érzed magad, hogy bedobj néhány a „ingoványos” témát. Politika, kapcsolatok, gyereknevelés, ezek olyan témák, melyeknél nagy valószínűséggel lesznek nézeteltérések. Azonban bizonyos körökben az ételek egészséges elkészítése, fogyasztása ugyanilyen témának számít. Azt azonban jó tudni, hogy nem elég mondjuk több kelkáposztát enni a héten, nem mindegy, hogyan fogyasztjuk. Nagyon sok variáns befolyásolja az ételek egészséges faktorát. Olyan dolgok, mint a főzés folyamata, az érés, a szüretelés és elraktározás, ezek mind-mind befolyásolják a bélflórát és az ételek egészségügyi előnyeit. Ha szeretnél többet tudni ezekről, olvass tovább!

Krumpli

Azt gondolod, a krumpli előnyei ugyanúgy érvényesek, ha sült krumpliként vagy püréként fogyasztod? Sajnos nincs így! Ha teheted, fogyaszd héjjában sütve, így marad meg benne a legtöbb tápanyag!
Egyébként egy tanulmány kimutatta, hogy a lila krumplinak van a legtöbb egészséges haszna: csökkenti a magas vérnyomást, és csökkenti a rák kockázatát. Ezen felül a lila burgonya csökkenti a magas vércukorszintet is.

Sárgarépa

Jó hír, a kedvenc levesünk előnyeit növeli. Legközelebb, amikor csirkelevest készítesz, állj ellen a késztetésnek, hogy felvágd a sárgarépát! Egy tanulmány szerint a répa számos egészségügyi előnye távozik belőle, ha felvágod. Ez azt jelenti, hogy hámozás és mosás után egyből tedd be a levesbe a répát, és úgy főzd meg! Egy tanulmány szerint a főzés fokozza a karotinok hasznosulását.

Tea

Ha a tea tápanyagainak felszívódását szeretnéd növelni, felejtsd el azt, amit az angolok csinálnak! Egy tanulmány szerint azzal, hogyha tejet adsz a teádhoz, csökkented a tea szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásait. Mi legyen akkor a zöld teával? Adj egy kis gyümölcslevet hozzá édesítésként! A gyümölcslé C-vitamintartalma segíti a zöld tea előnyeinek hasznosulását.

Fokhagyma

Zúzd szét a fokhagymát! Egy tanulmány szerint a zúzott fokhagymában 10 perc pihentetés után megjelenik egy allicin nevű enzim, mely segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

rosszul2.jpg ()

Salátaöntet

A zsírmentes salátaöntet jó ötletnek tűnhet, de tudatosítsd, mit adsz fel! Ez az öntet nem egyezik a zsíros hasonmásával. A legújabb tanulmányok igazolják azt az előnyét a zsíros öntetnek, hogy teltebbé és jóllakottá tesz a fogyasztása után és számos tápanyag feldolgozásában is segít.

Alma és körte

Hagyd a gyümölcsöt megérni! Egy tanulmány kimutatta, hogy az érés folyamata során a klorofill bontása az almában és körtében több „nagyon aktív” antioxidáns létrehozását eredményezte.

Brokkoli

A brokkoli kétségek nélkül az egyik legjobb étel, mellyel táplálhatod a tested. A brokkoli a brassica családjába tartozik, az ide tartozó növények köztudottan csökkentik a rák kockázatát, kifejezetten a tüdő- és a bőrrákét. Egy 2008-as tanulmány szerint a párolás az egyetlen módja a brokkoli minden előnye megőrzésének. A forralás és a sütés a legrosszabb módja a brokkoli elkészítésének. Nem szereted a párolt brokkolit? Párosítsd csípős ételekkel, hogy ízletesebb legyen! Egy tanulmány szerint a csípős ételek felerősítik a brokkoli rákcsökkentő hatását.

Mustár

Az egyik legnépszerűbb szószféle a mustár, akár szendvicsekről, akár salátákról van szó. De a mustár nem csak finom, hanem emésztésjavító és a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. Ez remek! A legjobb választás az egyszerű, olcsó, sárga mustár. Azért, mert ezek általában tartalmaznak egy kurkumin nevű összetevőt, amely adja a mustár sárga színét és tele van rengeteg egészséges előnnyel!

Próbáld meg betartani a fentieket, hogy még egészségesebb és fittebb legyél! Ha tudod a megfelelő módját az elfogyasztásuknak, miért választanál más utat? Ezekkel a praktikákkal a lehető legtöbb előnyt kiélvezheted!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X