Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amitől biztosan fogyni fogsz

7 étel, amitől biztosan fogyni fogsz

diétaegészségesételfogyástáplálkozás
0

Írta:

Abban minden dietetikus vagy személyi edző egyetért, hogy a tudatos táplálkozás mennyire sokat számít az áhított álomsúly elérésében, valamint a felesleges kilók leadásában.

De ezúttal nem a zöldségek, a gyümölcsök valamint a sovány húsok áldásos hatásait bizonygatjuk, hanem bemutatunk olyan ételeket, amelykről kutatások bizonyítják, hogy elősegítik a súlycsökkentést. Ezentúl nyugodt szívvel tedd be a kosaradba, és figyeld, ahogy olvadnak le rólad a kilók! 

Humusz

Itthon egyre inkább kezdik megkedvelni ezt a csicseriborsóból készült ételt, amely egyaránt finom a falafel szendvicsben, de pitával, illetve valamilyen csökkentett szénhidráttartalmú kenyérrel is nagyon ízletes. Jó hír a kedvelőinek: a legújabb kutatások szerint aki humuszt eszik, annak 8 százalékkal keskenyebb a dereka, mint annak, aki nem fogyasztja rendszeresen ezt a tápláló finomságot. Hogy miért? A humusz tele van rostokal és fehérjével, előbbi már kis mennyiségben hamar teltségérzetet okoz. Azért vigyázz, ne vidd túlzásba a humuszhoz megevett kenyér vagy pita mennyiséget, mert akkor lőttek a fogyásnak!

Csokoládé

Nem vicc: egy tanulmány szerint a csokoládé fogyasztása és a hasi zsírpárnák csökkenése összefügg. A tanulmány szerzői nem igazán kutatták a miérteket, de egy korábbi vizsgálatból kiderül, hogy a jó minőségű étcsokoládéban található antioxidánsok gyorsítják az anyagcserét. A hangsúly itt is a mértékletességen van – ne vidd hát túlzásba a csokizást!

Zabkorpa

Ha reggelire vagy délelőtt zabkorpát eszel például a müzlidhez vagy a joghurtodhoz keverve, a benne lévő rostok sokáig eltelítenek, így ebédig biztosan nem kell a hűtőszekrényt nyitogatnod valami nassolnivalót keresve.

csoki2.jpg ()

Tea

Aki eddig is szeretett teázni, most méginkább hódolhat e szenvedélyének: kutatások szerint a teában megtalálható tein és koffein segít gyorsabban lebontani a zsírt. Szakemberek főleg a zöld teát ajánlják, persze ízesítés nélkül vagy minimális édesítéssel, például sztíviával vagy nyírfacukorral.

Szilva

Szintén kutatások bizonyítják, hogy azok, akik minden nap esznek egy marokkal ebból a gyümölcsből, gyorsabban szabadulnak meg a felesleges kilóiktól. A kulcs itt is a rostokban rejlik. Az aszalt szilvával viszont vigyázz, mert magas a cukortartalma, inkább a friss gyümölcsöt edd!

Avokádó

Ha eddig nem tetted, most kezdj megbarátkozni ezzel a finom zöldséggel, és minden nap csomagolj egy fél avokádót az uzsonnásdobozodba: garantáljuk, hogy estig nem leszel éhes. Az avokádóban található rostok, kálum és telítetlen zsírok jóllakatnak, és biztos lehetsz benne, hogy délután nem fogsz nassolnivaló után kutatni.

Mogyoró és mogyoróvaj

Szintén kutatások bizonyítják, hogyha reggelire mogyorót rágcsálsz vagy mogyoróvajat kensz a kenyeredre 12 órán keresztül nem leszel éhes. Miért? A mogyoróban olyan peptidek vannak, amik teltségérzetet okoznak. Természetesen óvatosan a mennyiségekkel, reggelire bőven elég egy marék mogyoró és legfeljebb két evőkanál mogyoróvaj, mert azért ezek a finomságok finoman szólva is kalóriabombák.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X