Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért ne csak húsvétkor egyél bárányt

5 ok, amiért ne csak húsvétkor egyél bárányt

báránydiétafogyásgasztrohústáplálkozás
0

Írta:

Az egyévesnél fiatalabb birka húsa omlós, ízletes, ráadásul még alakbarát is. A régi magyar konyha gyakran készített belőle mindenféle finomságot, mára azonban kizárólag húsvéti ételként tartják számon. A táplálkozási szakemberek szerint is kifejezetten keveset fogyasztunk belőle, pedig remekül beilleszthető az egészséges életmódba.

 

Diétás táplálék

Ha eddig azt hitted, a bárányt száműzni kell, ha fogyókúrázol, a sertéshúshoz hasonlóan, akkor ideje, hogy megtudd: a bárány sovány húsféle. A sült báránycomb a fehérjében gazdag, de szénhidrátot korlátozó diétába remekül beilleszthető, ráadásul könnyen emészthető. Zsírtartalma a többi húséhoz képest sajnos picit magasabb, ezt ellensúlyozva viszont több L-karnitint tartalmaz, amely fokozza a zsírégető folyamatokat.

Teljes értékű fehérje

A rendszeresen sportolók általában a csirkemellre esküsznek, míg a bárányt a sportolók táplálkozásának leírásakor mellőzik, pedig valójában kiváló fehérjeforrás. Összehasonlításként egy átlagos méretű bárányszelet 27,5 g fehérjét tartalmaz, míg egy szelet csirkemell 25 g-ot. Egy szeletnyi bárányhús már fedezi a felnőttek javasolt napi bevitelének valamivel több mint a felét.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A bárány igen értékes élelmiszer, tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdag B12-vitaminban, ami fontos szerepet játszik az anyagcsere működésében és a vörösvérsejtek termelődésében. A benne levő B3-vitamin (más néven niacin) segíti a szervezetet, hogy energiát tudjon nyerni az ételekből, és optimális zsírfelhasználást tesz lehetővé. Az immunrendszert támogató cink ajánlott napi bevitelének több mint 30%-át fedezi már egy szeletnyi bárányhús. Vérszegényeknek is igen fontos táplálék, hiszen a marhahúshoz hasonlóan kiváló vasforrás.

lamb2.jpg ()Védi a szívet

A szelénben és magnéziumban gazdag bárányhús fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A fiatal állat húsát érdemes előnyben részesítni, mert zsírtartalma ilyenkor még nem olyan magas. Koleszterintartalma miatt sem kell aggódni, jelentősen kevesebb van benne, mint például a disznóhúsban.

Sokféleképpen elkészíthető

A bárányhús a változatos étrend része lehet, készíthetünk belőle tárkonyos ragulevest, sült húst, pörköltet és vagdaltat is. Víztartó képessége kiváló, ezért sütés közben kevésbé zsugorodik. A szezonális medvehagyma aromája nagyon jól illik a bárányhoz, de ízesíthetjük kakukkfűvel, fokhagymával és rozmaringgal is. A sült húshoz készíthetünk joghurtos, currys vagy kesudiós szószt is. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X