Főoldal > DIÉTA > Így csillapítsd a cukor utáni vágyad

Így csillapítsd a cukor utáni vágyad

cukorcukorbetegségcukoréhségcukorfüggőségdiétaédességéhségétkezésfogyáshízásszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Mindenkivel megesik, hogy édességre vágyik, és ilyenkor befalna egy nagy tábla csokit, sütit, cukorkát, vagy bármilyen más nyalánkságot. Jobban jársz azonban, ha leküzdöd a cukor utáni vágyat!

1. A vércukorszint egyensúlya

Kutatások igazolták, hogy az alacsony vércukorszint lassuló véráramlást eredményez. Ez a lassú véráramlás az agyban is bekövetkezik, így fáradt, lehangolt és koncentrációhiányos leszel. Ahelyett azonban, hogy ilyenkor egy nagy adag cukros étellel emelnéd meg a vércukorszintedet, törekedj inkább a vércukorszint stabilizálására.

– Egyél fehérjében gazdag reggelit: tojást, fehérjeturmixot, mogyoróvajat. A tanulmányok szerint az egészséges reggeli segít fenntartani a stabil vércukorszintet.

– Kis adagokat fogyassz gyakrabban: 4 óránként mindenképp egyél valami fehérjét tartalmazó ételt, például állati fehérjét, magvakat, hüvelyeseket

– 3 órával lefekvés előtt egyél utoljára

2. Kerüld a cukrot, édesítőt

Csak egyszerűen hagyd el ezeket, mivel a hozzáadott cukortól mentes táplálékokban is elegendő szénhidrát és természetes cukor van ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően tudjon működni. Szabadulj meg mindentől, ami cukros, bármennyire is nehéz. Ha nem eszel édességet és nem iszol cukros üdítőket, cukrozott gyümölcsleveket, néhány nap alatt el fog múlni a sóvárgásod.

3. Gyanakodj ételallergiára

Előfordul, hogy olyan esetben, amikor erős a sóvárgás, egy rejtett ételallergia van a háttérben. Sokszor olyan dolgok után sóvárog a szervezet, amire allergiás.

cukorvagy2.jpg ()

4. Aludj 7-8 órát

A tanulmányok igazolták, hogy a kevés alvás szignifikánsan összefügg a cukor utáni sóvárgással. Arról nem is beszélve, hogy fáradtan nehezebb ellenállni neki.

5. Optimalizáld a tápanyagokat

– D-vitamin: Amikor a D-vitamin szintje alacsony a szervezetben, a hormonháztartás felborul, s éhesebbnek érezzük magunkat állandóan. Függetlenül attól, hogy mennyit ettünk.

– Omega-3: Az omega-3 zsírsav elengedhetetlen a normál agyműködéshez, gyulladáscsökkentéshez.

– A glutamin, tirozin, 5-HTP olyan aminosavak, melyek segítenek a sóvárgás legyőzésében. A stresszmentesség szintén segít. Az ördögnyelv nagyon hatékonyan megakadályozza a vércukorszint megugrását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X