Főoldal > DIÉTA > 6 alternatíva cukor helyett

6 alternatíva cukor helyett

agavecukorédesítőédesítőszerjuharszirupmesterséges édesítőmezsteviatermészetes édesítő
0

Írta:

Ha szeretnél egészségesebben élni, helyettesítsd a cukrot ezen természetes édesítők egyikével.

1. Stevia

Mi ez? Egy dél-afrikai növény levele, ami 300-szor édesebb a cukornál. Vizsgálatok szerint nem emeli meg a vércukorszintet, a glikémiás indexe (GI) 0.
Használd mértékkel! Ne feledd, egy kanál stevia négyszer édesebb egy kanál cukornál.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 0

2. Agave szirup

Mi ez? Ezt az édesítőt ugyanabból a növényből nyerik, amiből a tequila is készül. Nagyon magas a fruktóztartalma, de a GI-je nagyon alacsony, nem okozza a vércukorszint hirtelen lezuhanását. Az agave kalóriadúsabb a cukornál, de jóval édesebb is, így nincs belőle olyan sokra szükség.
Használd smootie-kba, öntetnek.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 21

3. Xylitol

Mi ez? A nyírfacukrot általában kukoricarostból nyerik, sokkal édesebb a cukornál, mégis fele annyi kalória. A kutatások szerint jót tesz a fogak egészségének, azonban sajnos előfordulhat, hogy hasmenést vagy más emésztőrendszeri panaszt vált ki.
Használd tea és kávé édesítésére.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 9,6

Jan. 14, 2015 - France - Fine Granulated Sugar, Brown Sugar, Maple Syrup, Molasses and Honey, Image: 225101641, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

4. Kókuszvirág cukor

Mi ez? A kókuszpálmából nyerik ezt az aranyszínű édesítőt, mely a barna cukorhoz hasonló ízvilággal rendelkezik. Vasat, cinket, kalciumot és prebiotikus rostokat tartalmaz, mely lassítja a glükóz felszívódását.
Használd a reggeli müzlidnél, vagy szórd meg vele a savanykás gyümölcsöket.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 15

5. Juharszirup

Mi ez? A juharfa kincse, mely némi füstös mellékíze miatt illik sós és édes ételekhez egyaránt. Magas az ásványianyag-tartalma, nagyon jó mangán, cink és antioxidáns forrás.
Használd a zabkásádra, palacsintához vagy baconhoz.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 17

6. Méz

Mi ez? Egy igazi klasszikus, a természetes édesítő, cinket, rezet és krómot tartalmaz, ami elősegíti a vércukorszint kontrollját. A méz az antioxidánsokhoz hasonló hatásokat mutat, nagyon jó a bélrendszernek.
Használd pudingok és torták textúrájának lágyabbá tételéhez.
Egy teáskanál kalóriatartalma: 20

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X