Főoldal > DIÉTA > 5 szuperegészséges tény a körtéről

5 szuperegészséges tény a körtéről

diétaegészségétkezésfogyásgyümölcskörtetáplálkozásvitamin
0

Írta:

A körte nem arról híres, hogy dúskálna az ásványi anyagokban és vitaminokban, mégis olyan összetétele van a zamatos gyümölcsnek, hogy számos betegség gyógyítására alkalmazhatod. Talán nem véletlen, hogy Homérosz az istenek ajándékának nevezte…

 

1. Egész évben fogyasztható  

Tévhit, hogy a körtét csak ősszel találod meg a zöldséges pultokon. A lédús gyümölcsnek több fajtája is létezik, ezek közül a legismertebbek: a korai érésű Árpás, a késő nyári Vilmos körte, az őszi Császárkörte, és a Hardy-vajkörte, valamint a téli Alexander. Igen, ez azt jelenti, hogy jótékony hatását egész évben élvezheted. Az étkezési körték húsa fehér, lédús, a főzni valók kemények, jellegtelen ízűek, és még az illatuk is más, így könnyedén ki tudod szűrni, hogy melyiket válaszd.

2. Emésztési zavarok ellen hatásos

A gyomor számára különös segítség. Mivel az emberi szervezetben sok salakanyag rakódik le, a körte alkalmas a takarító szerepre, és ha kúraszerűen fogyasztod, még salaktalanít is.  Enyhíti az emésztési zavarokat a nehéz sós és fűszeres ételek fogyasztása után. Ilyenkor egy pohár körtelé elfogyasztása jót tesz, és az emésztést is felgyorsítja. Sok rost található benne, ezért a belek szempontjából rendkívül előnyös, hiszen serkenti a bélműködést, csökkentve ezáltal a székrekedéssel járó panaszokat is.

kortes2.jpg ()

3. Cukorbetegek is ehetik

Megelőzheted vele a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a körtét cukorbetegek is fogyaszthatják. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlott. Sok gyümölcs hiába jótékony hatású, azonban a cukorbetegségben küzdőknek nem mégsem fogyasztható (mint a banán), a körte azonban kivétel: cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva a gyümölcs szénhidráttartalmát.

4. Fáradság ellen is bevetheted

Jelentős mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal nem rendelkezik, ennek ellenére a benne található B-vitamin mégis jelentős, és ez felel azért, hogy energiát szabadítson fel a szervezetben, így a fáradtság gyorsabban elillan, mint bármelyik energiaital elfogyasztása után. De jót tesz az ízületi gyulladások ellen, és a depresszió megelőzésében is segít.

5. Segít átvészelni a változó kort

A B-vitamin mellett a körtében található bór is jelentős. Emiatt különösen ajánlható azoknak a nőknek, akik a változó korban vannak, vagy épp előtte állnak, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X