Főoldal > DIÉTA > 4 meglepő étel, ami valójában hizlal

4 meglepő étel, ami valójában hizlal

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Azt hiszed a kalória az kalória? Sajnos ez nem igaz, azok a kalóriák, amelyek cukorból származnak vannak leginkább hatással a fogyásra vagy épp a hízásra. Miért?

A vércukorszint túlzott megemelkedésére túlzott inzulin aktivitással válaszol, arra késztetve a szervezetet, hogy zsírként raktározza el az ételt, illetve ragaszkodjon a szervezet meglevő zsírtartalékaihoz. Miközben a vér glükózszintje és az energiaszint lezuhan, rád tör az éhségroham, és máris a következő adag cukor után nézel, habár még az előző se emésztődött meg.

Az egészségtudatosság jegyében a legtöbben figyelünk arra, hogy minimálisra csökkentsük a napi cukorbevitelt, de légy óvatos, mert sok olyan táplálék is hizlal, amelyeket eddig diétásnak hittél.

Feketebab

Félcsészényiben 92 kalóriányi cukor

Ha a legtöbb diétázóhoz hasonlóan a fehérjebevitel miatt igyekszel több babot beiktatni az étrendedbe, akkor nagy hibát követsz el. A keményítők cukorrá bomlanak le a szervezetben, a vércukrod pedig úgy fog fel-le emelkedni, akár egy hullámvasút.

Alternatíva a kevesebb cukorért: válaszd inkább a humuszt. Csak 16 kalória származik cukorból és remekül laktat, anélkül, hogy a kilóid bánnák.

Rizstej

Egyetlen bögrényiben 92 kalóriányi cukor

Észrevetted, hogy a cukor hozzáadása nélkül készült rizstej önmagában is milyen édes? Úgy készül, hogy forrásban levő vízbe teszik a magas szénhidráttartalmú rizst, a rizstej valójában nem más, mint cukros víz. És akkor még nem is beszéltünk a pluszban ízesített változatokról.

Alternatíva a kevesebb cukorért: ha rengeteg cukor nélkül akarod fedezni a napi fehérjebeviteled, leginkább a natúr mandulatejet ajánljuk. A legtöbb termék 10 kalóriánál is kevesebbet tartalmaz cukorból, sőt létezik olyan is, amely teljesen cukormentes.

Zsírszegény joghurt

Egyetlen pohárban 52 kalóriányi cukor

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a zsíros tejtermékek hizlalnak, de néhány zsírszegény készítmény is tele van cukorral. Miért? A legtöbb gyártó cukorral igyekszik ízesebbé tenni zsírszegény termékét.

muzli2.jpg ()

Alternatíva a kevesebb cukorért: ha joghurtról van szó, mindig a görögöt válaszd! A görög joghurt ugyanis nem tartalmaz tejsavót, ez azért jó, mert a tej vizes része bővelkedik cukorban. Mindig ragaszkodj a sima változathoz, amely gyümölcssziruptól és mesterséges aromától mentes.

Diétás müzli

Egy adagnyiban 160 kalóriányi cukor

Ne hagyd, hogy a reklámok és a hangzatos termékleírások megbolondítsanak, a diétásnak titulált müzlik mind tele vannak zsírral és cukorral. A cukrot természetesen nem írják rá a dobozra, helyette olyan összetevőket látsz, mint a glükóz szirup, a juharszirup, a fruktóz és a kukoricaszirup. Ez azért veszélyes, mert maga a gabona is szénhidrát, nem lenne szükséges tovább növelni a kalóriáit, az íze miatt mégis megteszik.

Alternatíva a kevesebb cukorért: ha a reggeli joghurtodhoz ropogtatnivalót szeretnél adni, válaszd a mandulát. Kevés cukrot, viszont sok egészséges, telítetlen zsírsavat tartalmaz. Rengeteg jótékony hatása van: segíti az izomépítést, ebédig jóllakat, ráadásul energiát ad, így még edzés előtt is kitűnő táplálék.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X